Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Od aktuelne eskalacije između jemenske paravojske Huta i koalicije predvođene SAD u Crvenom moru, profitiraju militantni Huti koje podržava Iran, ocenjuju posmatrači.

„Huti su tražili priliku za sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama“, smatra Hišam al Omejsi, stručnjak za Jemen i bivši direktor Vašingtonskog centra za istraživanje prilika u Jemenu, preneo je Dojče vele.

Prema njegovim rečima, poslednjih osam godina stalno su govorili svojim sledbenicima da su u ratu sa SAD i Izraelom, tako da je ovo za njih „zlatna prilika“, odnosno šansa koju moraju da iskoriste. Jemen je u ratu od 2014. godine, nakon što su Huti, koje podržava Iran, počeli da se bore protiv vlade koju podržava Saudijska Arabija.

Devet godina ratovanja ostavilo je Jemen podeljen na sever i zapad zemlje koji kontrolišu Huti, uključujući i moreuz Bab el-Mandeb koji vodi do Crvenog mora i jug koji kontroliše međunarodno priznata vlada i njeni domaći saveznici. Lokalna plemena dominiraju na istoku zemlje.

Jemenska infrastruktura je teško oštećena, a sukob je gurnuo stanovništvo u jednu od najgorih humanitarnih kriza na svetu, ukazuju Ujedinjene nacije.

Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Huti, čiji je zvanični naziv „Ansar Alah“, u međuvremenu pregovaraju sa Saudijskom Arabijom o dugoročnom prekidu vatre. Očekuje se da će krajem januara američki specijalni izaslanik za Jemen Tim Lenderking da finalizuje mirovni sporazum između Saudijske Arabije i Huta.

„Prisiljavajući Saudijce da ih prihvate (kao nacionalnu vladu Jemena), Huti se nadaju da će i ostatak sveta da sledi taj korak i da će im dati međunarodni legitimitet“, kaže Al Omejsi.

Pročitajte još...

Do sada je samo Iran priznao Hute kao legitimnu vladu Jemena, ističe Tomas Džanau, vanredni profesor na Univerzitetu Otava u Kanadi i stručnjak za Bliski istok.

„Otmicom brodova, ispaljivanjem projektila na brodove u Crvenom moru i pregovorima sa Saudijskom Arabijom oni žele da prisile međunarodnu zajednicu da se pozabavi njima i žele da postignu da se na njih gleda kao na ključnu članicu tzv. ‘Osovine otpora’, koju predvodi Iran“, kaže kanadski profesor, misleći pritom na mrežu saveznika koju podržava Iran, a koja se bori protiv SAD i Izraela.

Napadi Huta na teretne brodove u Crvenom moru u ogromnoj meri su poremetili međunarodni trgovački saobraćaj, a do njih je došlo, kako sami tvrde, „kao odgovor na izraelsku vojnu akciju u Gazi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar