collage brod 5

Hrvatsko ministarstvo trgovine, turizma i infrastrukture saopštilo je da se na mestu na kojem je potonuo turistički brod kod Splita sada nalaze ronioci koji bi trebalo da zaustave curenje goriva iz rezervoara plovila, koje bi ozbiljno moglo da zagadi Jadransko more.

„Prema informacijama dostupnim u okviru istrage o uzrocima ove pomorske nesreće, koju sprovodi Lučka kapetanija Split, u toku su koordinirane spasilačke aktivnosti za turistički brod „Morska vila“, dužine 21,6 metara. Ovo plovilo je u vlasništvo pravnog lica iz Republike Hrvatske, a jutros je 2 nakon dva sata, udario u obalni zid Inine benzinske pumpe, na splitskoj Zapadnoj obali“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH

Na mestu nesreće angažovani su i pripadnici splitske Javne vatrogasne brigade, čija je pomorska jedinica postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, u cilju sprečavanja zagađenja mora i morske sredine, piše Index.hr.

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH

Angažovani ronioci proveravaju trup broda ispod nivoa mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažovana kompanija za pružanje komercijalnih usluga za sprečavanje i otklanjanje zagađenja mora i morske sredine.

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH

Pregledom nadzornih kamera, administrativnim uvidom u brodsku dokumentaciju i saradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i Aerodromske policije Split, utvrđuje se tačan broj osoba koje su se nalazile na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu. Takođe se proverava da li su poštovane ili prekršene bezbednosne odredbe propisane Zakonom o pomorstvu Kodeksa, odnosno Pravilnika o bezbednosti pomorske plovidbe.

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH

Podsetimo, turistički brod se u 2:30 časova nakon ponoći zakucao u pristanište benzinske pumpe, koja se nalazi na Branimirovoj obali.

Pročitajte još:

Na brodu je bilo 50 putnika i svi su uspeli da siđu sa broda na obalu i srećom niko nije povređen.

Policija je saopštila da je kapetan broda nakon incidenta priveden u službene prostorije radi sprovođenja uviđaja, kada je utvrđeno da se nalazi u alkoholisanom stanju i zbog toga mu se na teret stavlja ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram