stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

Stejt department je u svom godišnjem izveštaju o terorizmu kao glavne probleme u Srbiji označio kretanje novca i oružja kroz region, regrutovanje boraca povratnika, kao i samoradikalizaciju terorista kroz rasno ili etnički motivisane ideologije – povezane sa nacionalizmom ili nacionalističkim grupama.

„Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa Sjedinjenim Državama i međunarodnim partnerima. U septembru 2020. se obavezala da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i proširiti saradnju kroz primenu sistema za proveru putnika. Članica je Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države“, navedeno je u izveštaju Stejt departmenta, a prenosi VOA.

U tekstu je navedeno da Srbija kažnjava krivična dela poput međunarodnog terorizma, podsticanja, vrbovanja, upotrebe smrtonosnih uređaja, uništavanja i oštećenja nuklearnih objekata, finansiranja terorizma i udruživanja u svrhe terorizma.

Međutim, kako je utvrđeno, kaznena politika se razlikuje u zavisnosti da li se radi o povratnicima sa ratišta u Siriji ili pak onih koji su ratovali na istoku Ukrajine.

Pročitajte još:

“Krivični zakonik zabranjuje neovlašćeno učešće u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, propisuje kaznu zatvora od 6 meseci do 10 godina. Poslednjih godina u Srbiji su bili osuđivani pojedinci za učešće u terorističkim aktivnostima u Siriji, kao i u sukobu Rusije i Ukrajine u istočnoj Ukrajini. Čini se da Ministarstvo unutrašnjih poslova primenjuje različite standarde u kažnjavanju stranih boraca u ta dva sukoba – povratnicima iz Sirije izriču se presude do 15 godina zatvora, dok većina povratnika iz Ukrajine biva osuđena na uslovne kazne. Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje na širi način pokriva obuku terorista, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista”, precizirano je u izveštaju.

Stejt department notira i da, uprkos pozivima Ujedinjenih nacija državama da striktnije nadgledaju podatke o putnicima – Srbija to trenutno još ne čini. Takođe, primećeno je i da se Vašingtonskim sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom, Srbija obavezala da primeni dogovore o razmeni podataka sa Sjedinjenim Državama i ojača mere bezbednosti.

“Takođe, u skladu sa istim sporazumom Srbija se obavezala da će Hezbolah u celini proglasiti terorističkom organizacijom i u potpunosti primeniti mere za ograničavanje operacija i finansijskih aktivnosti. Još nije ispunila tu odredbu niti sprovela mere”, navodi u izveštaju Stejt department.

Potrebna poboljšanja

U odeljku koji se odnosi na resurse kojima Srbija raspolaže, navedeno je da su u toj oblasti potrebna poboljšanja, ali i da je zabeležen napredak.

Uz to Srbija je označena kao članica Manivala (MONEYVAL), tela Saveta Evrope (SE) za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, regionalne organizacije nadležnosti poput Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), kao i Evroazijske grupe za borbu protiv pranja novca (EAG).

U izveštaju je primećeno da su domaće i međunarodne organizacije kritikovale Upravu za sprečavanje novca i finansiranje terorizma koja je pokrenula proveru finansijskog poslovanja dela medija, nevladinog sektora i pojedinaca.

“Kritikama je kao politizacija označeno koriščenje mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma za targetiranje civilnog društva i pojedinaca kritičnih prema vlastima”, navedeno je u tekstu.

Stejt department ukazuje i da Srbija sprovodi Nacionalnu strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma u periodu 2017-2021, kao i prateći Akcioni plan.

“Time se nastoji identifikovanje ranih faktora koji dovode do terorističke radikalizacije, poboljšanje bezbednosti građana i presretanje pretnji iz društvenih medija”, piše u izveštaju.

Takođe, osim bliske saradnje sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ujedinjenih nacija, INTERPOL-a, EUROPOL-a, „Partnerstva za mir“ ili pak američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, u izveštaju je navedeno i da Srbija ima razvijene odnose u smislu granične bezbednosti sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, kao i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Kako je zaključeno u izveštaju, blisku saradnju ostvaruje i sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

Bonus video: Poželjni i nepoželjni kontakti sa Amerikancima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar