Foto: Nova.rs, Shutterstock

"SARS-CoV-2", virus koji izaziva kovid 19, ponovo mutira i najnovija varijanta je JN.1, takozvano "Pirolino dete". Sjedinjene Američke Države prve su prijavile slučajeve zaraze u septembru, a ova podvarijanta koronavirusa velikom brzinom širi se i Evropom. Evo u kojim zemljama je registrovana nova podvarijanta koronavirusa.

Šta je JN.1

JN.1 je varijanta korone koja potiče od omikron varijante, BA.2.86, kaže stručnjak za zarazne bolesti  Ameš Adalja, viši naučnik u bolnici Džon Hopkins. Omikron je prvi put identifikovan u avgustu i izgledao je veoma različito od drugih varijanti. To je izazvalo zabrinutost da bi mogao biti zarazniji od prethodnih, čak i za ljude sa imunitetom od vakcinacije i prethodnih infekcija.

Prema njegovim rečima, omirkon varijanta korone ima više od 20 mutacija na spajk proteinu. Podvarijanta JN.1 ima dodatnu mutaciju na svom spajk proteinu što kovid 19 koristi kako bi se zakačio za ćeliju nakon čega dolazi do zaraze, odnosno bolesti.

Foto: Shutterstock

Naučnici predviđaju da omikron varijanta od 27. novembra čini između pet i 15 odsto cirkulirajućih varijanti u SAD.

Pomoćnik dekana za istraživanje i vanredni profesor na njujorškom institutu za tehnologiju na Državnom univerzitetu Arkanzas, Radžendram Rajnarajanan, kaže da se JN.1 češće prijavljuje u Evropi, ali da neke zemlje imaju bolje podatke od drugih.

„Verovatno se proširio na svaku zemlju koja prati kovid“, rekao je on.

Foto: Nova S

Gde je registrovan u Evropi

Novu varijantu koronavirusa prijavilo je 11 evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Island, Portugal, Španiju i Holandiju.

Naučnici kaži da je „Pirolino dete“ sve učestalije i u Francuskoj, gde su slučajevi zaraze ovom podvarijantom u porastu.

Šef katedre za zarazne bolesti na Univerzitetu  Njujorku, Tomas Ruso, smatra da bi pomenuta podvarijanta virusa mogla da bude zaraznija od „svog roditelja“, omikron varijante.

Foto: Shutterstock

Omikron varijanta, odnosno BA.2.86, prvi put je zabeležena u Danskoj u julu, a potom se u avgustu pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama i u Kanadi.

Vakcinacija

Dobra vest je da su nedavna istraživanja pokazala da vakcina protiv kovida deluje protiv ove najnovije varijante.

Ipak, ono što ne ide u prilog je činjenice da je malo ljudi dobilo najnoviju vakcinu, odnosno manje od 16 odsto odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama, pa pojedini stručnjaci smatraju da je vreme da se apeluje na javnost na neophodnost vakcinacije, kako bi antitela mogla da se aktiviraju.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci posebno apeluju na starije osobe i one sa oslabljenim imunitetom da prime vakcinu kako bi se smanjile šanse za razvoj teških simptoma.

„Ovde je započeo značajan talas širenja JN.1 i mogao bi da se uguši visokom stopom vakcinacije i merama ublažavanja“, rekao je Erik Topol, profesor iz Kalifornije i urednik Medscape-a.

U međuvremenu, simptomi kovida počeli su ponovo da se šire drastičnom brzinom. Centar za kontorlu i prevenciju bolesti saopštio je da je prošle nedelje u Sjedinjenim Američkim Državama hospitalizovano gotovo 10.000 ljudi, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Pročitajte još...

Prema rečima stručnjaka, s obzirom na to da je u suštini u pitanju isti virus, iste su i metode prevencije – nošenje maski, vakcinacija i pranje ruku.

Koji su simptomi JN.1?

Za sada nema podataka koji bi sugerisali da JN.1 izaziva drugačije simptome od prethodnih varijanti korone, kaže profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, Vilijam Šafner, a uobičajeni simptomi su groznica, kašalj, otežano disanje, umor, malaksalost, glavobolja, gubitak ukusa ili mirisa, upala grla, zapušen nos, mučnina ili povraćanje i dijareja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar