Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo/File Photo

Dva nova satelitska snimka pokazuju neidentifikovane bele oblike na vrhu reaktora 4 u nuklearnoj elektrani Zaporožje. Slike, koje je snimio "Planet Labs", nastale su 5. jula, dan nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski utvrdio da su eksplozivi postavljeni u nuklearku.

Na snimcima koje su nastale u 7.51 vidljivo je pet belih oblika. Druga slika snimljena je u 10.16 i prikazuje samo tri bela oblika.

Na trećoj slici koja je nastala nekoliko sati pre druge dve fotografije nema belih oblika. Planet Labs označava da je nastala u 5.27 ujutru.

To bi moglo da bude zbog dnevnog svetla, ali je neodređeno. Nemoguće je utvrdi kakvi su to oblici samo na osnovu satelitskih snimaka. Nikakvih promena nema na vrhu reaktora 3, prenosi Jutarnji list.

Podsetimo, Kijev tvrdi da Rusija priprema provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje tako što će navodno postaviti eksploziv na dva bloka elektrane.

Zaporožje Foto:- / Sputnik / Profimedia

Ukrajinski Energoatom još prošle godine je upozorio da je ruska armija navodno minirala postrojenja na ušću Kahovskog akumulacionog jezera, čijom vodom se hladi atomska centrala Zaporožje, najmoćnija nuklearka u Evropi.

Nakon uništenja brane Kahovka početkom juna, Kijev je saopštio da su okupatori minirali i jezero za hlađenje.

Pročitajte još...

Predsednik Vladimir Zelenski nedavno je, pozivajući se na obaveštajne podatke, rekao da Rusija planira „teroristički napad“ u kojem bi bila oslobođenja radioaktivna zračenja.

Tu teoriju produbio je šef obaveštajnog odeljenja Ministarstva odbrane Kirilo Budanov, tvrdeći da su Rusi postavili vojna vozila punjena eksplozivom uz blokove nuklearke. „Situacija je ozbiljnija nego ikad“, rekao je Budanov britanskom časopisu Nju Stejtsmen.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar