Foto: Mahmud Turkia / AFP / Profimedia

U Tripoliju, glavnom gradu Libije, danas su se dogodili sukobi kada je novi premijer Fati Bašaga, koji je izabran u parlamentu, došao u skupštinu da i formalno preuzme funkciju od protivničke administracije koja odbija da preda vlast. U gradu su odzvanjali pucnji od ranog jutra, čemu je svedočio i Srbin koji živi i radi u Tripoliju.

Naš sagovornik je zbog svoje bezbednosti želeo da ostane anoniman. Kako kaže, rano jutros, oko pet sati, probudio ga je vidno uznemireni kolega.

„Nisam ništa čuo. Naglo sam ustao i krenuli smo da proverimo kakva je situacija, jer nismo znali koliko je pucnjava blizu ni šta se tačno dešava“, kaže naš sagovornik.

Obzirom da ovakve scene u Tripoliju nisu retkost, ljudi su ostali koliko toliko smireni.

„Posle nekoliko minuta, shvatili smo da pucnjava dolazi iz pravca centra grada i saznali da se tom delu Tripolija, kao i u luci, odvijaju ulične borbe između pristalica novog i starog premijera. Čekali smo da rafali prestanu“, kaže naš sagovornik.

Ubrzo potom pucnjava se „prebacila“ na zapadni deo Tripolija.

„Tada smo bili sigurni da su se strasti smirile. Ja se ne plašim, pošto sam živeći u ovom gradu mnogo puta prošao kroz slične situacije. Takođe, mislim da ovi sukobi ne mogu dugo da traju, jer novi premijer Bašagi uživa podršku Zapada, koji neće dozvoliti da bude sprečen njegov formalni dolazak na funkciju, kao ni da dođe do većih sukoba“, naglašava naš sagovornik.

Zašto je došlo do sukoba?

Nasilje u Tripoliju počelo je kada je Bašaga ušao u grad tokom noći, praćen oružanom pratnjom. Oko pet sati ujutru začuli su se pucnji, a televizija „Al-Hadat“ objavila je snimke na kojima se vide borbe u centru grada i u luci.

Bašaga je nakon svega nekoliko sati morao da napusti Tripoli, ali su iz njegove kancelarije objavili da planira da vlada iz Tripolija.

Pročitajte još:

Bašaga je u martu ove godine izabran za premijera u parlamentu što je dovelo do razmirica između dve rivalske vlade, koje obe tvrde da imaju legitimitet i svaka ima podršku u naoružanim grupama u Tripoliju i zapadnoj Libiji što je probudilo strah da bi dvogodišnji mir mogao uskoro da se završi.

Premijer vlade nacionalnog jedinstva Abdulhamidal-Dbejbah odbacio je glasanje skupštine, rekavši da njegova administracija i dalje ima legitimitet i da će predati vlast samo ako izgubi na izborima.

Podsetimo, situacija u ovoj državi je uglavnom nebezbedna otkako je 2011. godine NATO podržao ustanak u kojem je svrgnut Muamer Gadafi, a onda su Gadafijevi rivali podelili na istočne i zapadne frakcije, pre nego što je došlo do primirja 2020. godine.

BONUS VIDEO Strahote rata i tužna slika jednog uništenog detinjstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar