Izrael Hamas Foto:Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Situacija u Izraelu nakon terorističkog napada Hamasa i proglašenja ratnog stanje nije nimalo bezbedna za ljude ovde, a pogotovo za Srbe, kaže za "Blic" muškarac N.T. iz Srbije koji pokušava da pobegne iz ove zemlje.

„Čekam da mi se jave iz konzulata“

„I dalje sam u Petah Tikvi, a zbog proglašenog ratnog stanja ništa ne radi, sem prodavnica. Pojačano je prisustvo policije i vojske, i naređeno nam je da se bez preke potrebe ne izlazi napolje, a zabranjena su okupljanja“, kaže on za „Blic“, i dodaje da je iz sata u sat sve opasnije.

„Mi smo ovde bez skloništa. Vlasti nas ne evakuišu. Konkretno kada čuju da smo iz Srbije, postoji distanca. Ne žele kontakt sa nama“, kaže on.

Dodaje da je kontaktirao konzulat gde je obećana bezbedna evakuacija iz Izraela, i sad čeka odgovor.

„Hamas prvo ubijao civile“

Kako on kaže, na jugu zemlje je mnogo opasnije, posebno u gradu Aškelonu u blizini granice sa Gazom.

„Poznajem jednu Srpkinju koja je jedva uspela da se evakuiše iz Aškelona. Dole su i dalje krvave ulične borbe sa pripadnicima Hamasa koji su prvo pobili veliki broj civila, pa tek onda pripadnike vojske i policije, a drže i veliki broj njih kao taoce“, kaže N.T. za „Blic“.

Kako kaže, tu ima dosta Palestinaca koji dolaze da rade, i oni su pre više od godinu dana otvoreno pričali o tome da se spremaju za sveti rat Džihad.

PROČITAJTE JOŠ:

„Osim toga, ovde govore da će se libanski Hezbolah će se priključiti napadima. Juče su pripadnici Hamasa izvršili stravičan pokolj u okolnim naseljima. Tek će biti opasnije, a po informacijama koje imamo ovde Iran i Sirija će pružiti prolazak mudžahedinima iz Avganistana radi podrške Hamasu“, navodi on.

Dodaje da je prethodne noći u ovom gradu oko 20.35 sati bilo sukoba snaga Hamasa sa policijom Izraela ovde u gradu. Osim toga kaže da su se snage Hamasa znatno približile gradu Biršeba u Izraelu.

„Hamas je brzo eliminisan, a konkretan razvoj situacije ovde je takav da ovde više nije bezbedno. Moja preporuka je da se izbegava, to jest, da se ovde ne dolazi. A svima koji su ovde preporučio bih da što pre beže. Sinoć su nasumično ovde gađali sa 15 raketa“, zaključuje N.T. za „Blic“.

BONUS VIDEO: Hamas napao Izrael

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar