Sam Altman Foto:Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Upravni odbor "OpenAI"-ja pregovara sa Semom Altmanom o njegovom vraćanju u kompaniju na mesto izvršnog direktora. Neimenovani izvor navodi da je Altman, kojeg je odbor otpustio u petak bez prethodnog obaveštenja, „ambivalentan“ u pogledu povratka i da bi želeo značajne promene u upravljanju firmom.

Izvor blizak otpuštenom izvršnom direktoru Semu Altmanu otkriva da se Upravni odbor kompanije „OpenAI“, u principu, složio da podnese ostavku i da dozvoli Altmanu i predsedniku i suosnivaču kompanije Gregu Brokmanu da se vrate.

Međutim, Upravni odbor se izgleda premišlja jer je propustio rok da do 17 časova u subotu podnese ostavku.

Sem Altman Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Ako Altman odluči da ode i pokrene novu kompaniju, mnogi zaposleni bi sigurno otišli sa njim. Altman koji vodi razgovore sa kompanijom, samo dan nakon što je svrgnut s pozicije izvršnog direktora kompanije, demonstrira da je „OpenAI“ bez njega „u stanju slobodnog pada“, prenosi RTS.

Nekoliko sati nakon što je Altman smenjen, Greg Brokman, predsednik „OpenAI“-ja i bivši predsednik odbora, podneo je ostavku, a njih dvojica su razgovarali sa prijateljima i investitorima o pokretanju druge kompanije.

Niz viših istraživača takođe je dao ostavku u petak, a ljudi upoznati sa dešavanjima u kompaniji kažu da se još zaposlenih sprema za odlazak.

Najveći investitor „OpenAI“-ja, „Majkrosoft“, oglasio se povodom dešavanja proteklih dana i u izjavi, ubrzo nakon Altmanovog otpuštanja, naglašeno je da kompanija „ostaje posvećena“ svom partnerstvu sa firmom.

Sem Altman Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Međutim, investitori nisu bili upozoreni niti su dobili priliku da procene odluku odbora da ukloni Altmana.

Uklanjanjem Altmana „OpenAI“ gurnut na klizav teren

Kao zaštitno lice kompanije i najistaknutiji glas u oblasti razvoja veštačke inteligencije, uklanjanje Altmana pomera budućnost „OpenAI“-ja na klizav teren neizvesnosti, u vreme kada se konkurencija utrkuje u sustizanju ogromne popularnosti ChatGPT-ja.

Portparol kompanije „OpenAI“ nije odgovorio na zahtev portala The Verge za komentar o tome da li je Altman razgovarao o povratku sa odborom. I portparol „Majkrosofta“ odbio je da dâ komentar.

Sem Altman Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Upravni odbor kompanije „OpenAI“ čine Ilja Suckever, izvršni direktor veb-sajta Quora Adam Di’Anđelo, bivša izvršna direktorka „GeoSim Systems“ Taša Makoli i Helen Toner, direktorka strategije u Centru za bezbednost i nove tehnologije Džordžtauna.

Za razliku od kolega u tradicionalnim kompanijama, ovaj odbor nema zadatak da juri za maksimalnom vrednošću za akcionare, a nijedan od članova nema vlasnički kapital u kompaniji „OpenAI“. Umesto toga, njihova misija je da obezbede stvaranje „široko korisne“ opšte veštačke inteligencije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ilja Suckever, koji je takođe suosnivač „OpenAI“-ja i na čelu je istraživačkog tima kompanije, bio je ključna osoba u svrgavanju Altmana, navelo je više izvora. Njegova uloga u puču ukazuje na borbu za prevlast između istraživačke i proizvodne strane kompanije, naglašavaju izvori.

Na poziciji izvršnog direktora „OpenAI“-ja, Sema Altmana zamenila je Mira Murati, koja je u kompaniji od 2018. godine. Muratijeva je inženjerka i menadžerka poznata po izuzetnom doprinosu u razvoju veštačke inteligencije. Rođena je u albanskom gradu Valoni 1988. godine, a školovala se u SAD i Kanadi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar