Foto: PRintscreen/X

Američki državni sekretar Entoni Blinken sleteo je u petak u Tel Aviv kako bi podstakao humanitarnu pauzu u ratu u Gazi, a Izrael je rekao da je opkolio najveći grad palestinske enklave i fokus svoje težnje da uništi Hamas.

Blinken, na svom drugom putovanju u Izrael u mesec dana, razgovara sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim izraelskim čelnicima o konkretnim koracima za smanjenje civilnih žrtava u opkoljenoj Gazi, kojoj nedostaje hrane, goriva, vode i lekova, piše Jutarnji list.

Bela kuća je u međuvremenu rekla da bi pauze u borbama trebale da budu privremene i lokalizovane, te insistira na tome da neće zaustaviti Izrael u odbrani.

„Kada vidim palestinsko dete – dečaka, devojčicu – izvučeno iz ruševina srušene zgrade, to me pogodi jednako kao da vidim dete iz Izraela ili bilo gde drugde“, rekao je Blinken novinarima pre odlaska u Izrael.

„Dakle, ovo je nešto na šta imamo obvezu da odgovorimo i hoćemo“, dodao je.

Novoimenovani ambasador SAD-a u Izraelu Jakov Lu otputovao je s Blinkenom u Tel Aviv.

Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je najmanje 9.061 osoba ubijena u Gazi otkako je Izrael počeo da bombarduje enklavu od 2,3 miliona ljudi u znak odmazde za smrtonosne napade militanata Hamasa na južni Izrael.

Izrael kaže da je Hamas ubio 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzeo više od 240 talaca u napadima 7. oktobra, najsmrtonosnijeg dana u njegovoj 75-godišnjoj istoriji.

Sve više globalnih čelnika poziva na prekid vatre

U četvrtak je Netanjahu rekao da je vojska opkolila grad Gazu, najveći u enklavi, i da napreduje. Izraelske odbrambene snage su u saopštenju objavljenom u petak rekle da su njihovi avioni, topništvo i mornarica po noći napali ciljeve Hamasa, ubivši nekoliko militanata, uključujući Mustafu Dalula, komandanta Hamasa za kojeg kažu da je upravljao borbama u Pojasu Gaze.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Abdul Qader Sabbah

Nije bilo trenutne potvrde od Hamasa.

Sve veći broj žrtava među palestinskim civilima, zajedno s akutnom nestašicom osnovnih zaliha, intenzivirali su pozive globalnih čelnika na pauzu u borbama ili prekid vatre.

Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od nekoliko arapskih država s diplomatskim vezama s Izraelom, rekli su u petak da „neumorno“ rade na trenutnom prekidu vatre, upozoravajući da je rizik od regionalnog širenja i dalje eskalacije stvaran.

Izrael je odbacio ove pozive, rekavši da cilja na borce Hamasa koje optužuje da se namerno skrivaju među stanovništvom i civilnim zgradama. Bela kuća je takođe odbacila pozive na prekid vatre.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Blinken bi u subotu u Amanu trebao da se sastane s jordanskim ministrom spoljnih poslovaAjmanom Safadijem. U izjavi, Safadi je rekao da Izrael mora da okonča rat u Gazi, gde je, kako je rekao, činio ratne zločine bombardovanjem civila i nametanjem opsade.

Palestinci u riziku od genocida

Jedna od posledica izraelskih napada koji traju četiri nedelje jeste da više od trećine od 35 bolnica u Gazi ne funkcioniše, a mnoge su pretvorene u improvizovane izbegličke kampove.

„Situacija je više nego katastrofalna“, rekla je dobrotvorna organizacija Medicinska pomoć za Palestince, opisujući prepune hodnike i mnoge lekare kojima su u bombardovanjima ubijeni članovi porodice i koji su postali beskućnici.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Grupa nezavisnih stručnjaka Ujedinjenih nacija za ljudska prava upozorila je da su Palestinci u Gazi u „velikom riziku od genocida“.

Izraelska misija pri UN-u u Ženevi nazvala je komentare izvestitelja UN-a „vrednim žaljenja i duboko zabrinjavajućim“ i okrivila Hamas za smrt civila.

Stefan Dujarik, portparolka glavnog sekretara UN-a Entonija Gutereša, rekao je da odluku o genocidu može doneti samo relevantno pravosudno telo UN-a.

Hamasovci izlaze iz tunela

Izrael Palestina rat Hamas tuneli Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Dok Izrael intenzivira napade na Hamas, diplomate u Ujedinjenim nacijama, Vašingtonu i na Bliskom istoku su počeli da iznose ideje za Gazu posle Hamasa – pod uslovom da Izrael uspe da ukloni militantnu grupu koju podržava Iran, a koja vlada enklavom od 2007.

Izrael do sada nije objavio kada i kako misli da okonča sukob, a izvor upoznat s tim pitanjem rekao je da dosadašnje rasprave uključuju raspoređivanje multinacionalnih snaga, privremenu administraciju pod vođstvom Palestinaca koja bi isključila Hamas, bezbednosnu ulogu susednih arapskih zemalja i privremeni nadzor UN-a nad teritorijom.

Vojna pobeda za Izrael verovatno neće doći lako. Brigadni general Ido Mizrahi, šef izraelske vojne inženjerije, rekao je da vojnici nailaze na mine iznenađenja u Gazi.

„Hamas je naučio i dobro se pripremio“, rekao je.

Izrael je rekao da je izgubio 18 vojnika u ofanzivi. Abu Ubaida, portparol oružanog krila Hamasa, rekao je u televizijskom govoru da je broj izraelskih žrtava u Gazi mnogo veći nego što je vojska objavila.

“Vaši vojnici će se vratiti u crnim vrećama”, rekao je.

Hamas i saveznički borci Islamskog džihada izlaze iz tunela kako bi pucali na tenkove, a zatim nestaju nazad u mreži, rekli su stanovnici i prikazani su video snimci obe grupe.

Pročitajte još...

Dva američka zvaničnika, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekla su da SAD lete bespilotnim letelicama za prikupljanje obaveštajnih podataka iznad Gaze kako bi pomogle u lociranju talaca. Tajland je rekao da je u kontaktu s Iranom i drugim vladama koje mogu da stupe u kontakt s Hamasom radi sigurnog oslobađanja gotovo dvadeset Tajlanđana.

Prelaz Rafa iz Gaze u Egipat trebao je da bude otvoren treći dan u petak za ograničene evakuacije prema dogovoru uz posredovanje Katara koji je imao za cilj da pusti neke ljude sa stranim pasošima, članove porodica i ranjene stanovnike Gaze iz enklave.

Prema graničnim zvaničnicima, više od 700 stranih državljana je otišlo u Egipat preko Rafe dva prethodna dana. Desetine kritično ranjenih Palestinaca takođe su trebale da pređu. Izrael je tražio od stranih zemalja da po njih pošalju bolničke brodove.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar