Hezbolah, Hamas, Huti Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia/EPA-EFE/WAEL HAMZEH/EPA-EFE/YAHYA ARHAB/EPA/MOHAMMED SABER

Pobunjenici iz Jemena - Huti, saopštili su da sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremili borce za učešće u ratu na strani palestinskog pokreta Hamas. Njihovi konstantni napadi na brodove u Crvenom moru već su uzdrmali globalnu trgovinu, što može da prouzrokuje skok cena na svetskom tržištu. Amerika i njeni saveznici udružili su se, kako bi složenom operacijom odgovorili na napade Huta, dok će eventualno pridruživanje Huta Hamasu dovesti do ozbiljne eskalacije rata u Gazi.

„U znak podrške našem narodu u Pojasu Gaze, mobilizacija je pokrenuta u svim okruzima, otvoreni su kampovi za obuku, desetine hiljada mladih ljudi dobrovoljno se prijavilo da uče vojne veštine, a nekoliko grupa je već savladalo obuku u raznim delovima Jemena“, rekao je predstavnik rukovodstva Huta agenciji RIA Novosti.

Masovna mobilizacija

On je naglasio da je „ova narodna armija“ mobilisana da podrži narod u Gazi, koji je podvrgnut genocidu od strane izraelske okupacione vojske uz podršku SAD, „ako budu postojali uslovi i mogućnosti da se dođe do Pojasa Gaze i učestvuje u vojnim operacijama“.

Jemen Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Ministarstvo odbrane SAD ove nedelje je najavilo uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Huti, koji imaju vlast u severnom Jemenu i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili da nameravaju da napadnu sve brodove za koje posumnjaju da plove ka Izraelu ili iz ove zemlje.

Nekoliko velikih brodskih linija i transportera nafte obustavilo je svoje usluge kroz Crveno more pošto je više od deset brodova napadnuto od početka rata između Izraela i Hamasa početkom oktobra.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će američke snage zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Bahreinom, Kanadom, Francuskom, Italijom, Holandijom, Norveškom, Sejšelima i Španijom stvoriti nove snage za zaštitu brodova u regionu.

Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Poremećaj pomorske trgovine

Kompanije „MSC“, „Mersk“, „Hapag Lloid“, „CMA CGM“, „Iang Ming Marine Transport“ i „Evergreen“ su navele da će odmah preusmeriti sva planirana putovanja kako bi osigurale bezbednost svojih pomoraca i plovila. Zajedno, ovi okeanski prevoznici predstavljaju oko 60 odsto globalne trgovine.

„Evergreen“ je takođe saopštio da će privremeno prestati da prihvata bilo koji teret za Izrael, suspendujući svoju uslugu otpreme u Izrael. Orient Overseas Container Line (OOCL), koja je deo COSCO Shipping Group u kineskom vlasništvu, takođe je prestala da prihvata izraelski teret, navodeći kao razlog operativne probleme.

„Uvoznici će morati da povećaju zalihe zbog neizvesnosti i da plate mnogo više, a drugi će izgubiti na svojim tržištima jer vreme za izlazak na tržište nije konkurentno“, rekao je Joni Esakov, član izvršnog komiteta izraelske brodarske komore.

Brod Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Naftni gigant BP naveo je da će takođe pauzirati brodske aktivnosti u Crvenom moru dok Huti sa sedištem u Jemenu nastavljaju svoje napade.

Skok cena

Napadi su već povećali troškove okeanskog transporta. Od početka rata između Izraela i Hamasa, cene na istočnoj obali Azije i SAD su porasle za pet odsto na 2.497 dolara po kontejneru. Moglo bi da postane još skuplje jer velike kompanije izbegavaju Suecki kanal, koji se uliva u Crveno more, i umesto toga odlučuju da obiđu Afriku da bi stigli do Indijskog okeana.

Na taj način se ruti dodaje do 14 dana, što dovodi do većih troškova goriva. Pošto je brodovima potrebno više vremena da stignu do svojih odredišta, zaobilazno rešenje dovodi do uočenog „smanjivanja kapaciteta plovila“. Kašnjenja u isporuci kontejnera i robe su neizbežna.

„Ova situacija, ako se produži duže od nekoliko dana, imaće kreditne implikacije i za industriju kontejnerskog transporta i za tržišta tankera i rasutih tereta“, napisao je Danijel Harlid, viši kreditni službenik u „Moodi’s“.

Brod Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Ipak, neophodno je sačekati izvesno vreme, bar nekoliko dana, kako bi bilo evidentno da li je ovo svetski problem broj jedan. U slučaju da dođe do skoka cena nafte, to sa sobom povlači i rast drugih cena, poput hrane i kafe.

Širenje rata

Pored posledica na svetsku trgovinu i cene energenata i hrane, odluka Huta o opštoj mobilizaciji mogla bi da utiče na rat Izraela i Hamasa u Gazi, ukoliko zaista bude sprovedena.

Slogan Huta je „Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevreja i pobeda islamu“.

Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Huti su demonstrirali svoje raketne i dronove tokom rata u Jemenu u napadima na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, ciljajući naftna postrojenja i vitalnu infrastrukturu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom optužuje Iran za naoružavanje, obuku i finansiranje Huta. Grupa Huti negira da je iranski pulen i kaže da razvija sopstveno oružje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Krajem 1990-ih, Huti na dalekom severu Jemena osnovali su pokret za religiozni preporod zejdijskog šiitskog islama.

Kako su rasle tenzije sa tadašnjom vladom, oni su vodili seriju gerilskih ratova sa nacionalnom vojskom i kratak granični sukob sa sunitskom moćnom Saudijskom Arabijom.

Rat je počeo krajem 2014. godine kada su Sanu zauzeli Huti. Zabrinuta zbog sve većeg uticaja šiitskog Irana duž njegove granice, Saudijska Arabija je intervenisala na čelu koalicije koju podržava Zapad u martu 2015. kao podrška vladi.

Imajući u vidu da su deo „osovine otpora“ koju podržava Iran, Huti su se okupili iza Palestinaca otkako je Hamas napao Izrael.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar