Foto: Shutterstock/Renata Sedmakova

Splitski aerodrom zvaće se Aerodrom Sveti Jeronim, po takozvanom zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije. To je odlučeno na Skupštini Aerodroma Split, koja je juče, kako bi baš sve u vezi ove bizarne priče bilo u duhu apsurda, održana u Zagrebu.

Kako piše Index.hr, inicijativu za promenu imena pokrenuo je HDZ-ov župan Blaženko Boban, koji je danas rekao kako je „srećan i ponosan“ zbog odluke. Da, isti onaj Blaženko Boban koji se svojevremeno pred kamerama pohvalio ministarki turizma kako je podmetnuo požar na setu američkih reditelja koji su 2005. godine snimali film Omen 666.

Boban kaže da je „sveti Jeronim sleteo na naš aerodrom“

Ali vratimo se na današnju novu „pobedu“ Blaženka Bobana, koji je proglasio da je „Sveti Jeronim sleteo na naš aerodrom“. „Naša inicijativa je urodila plodom i moram da zahvalimo akademskoj zajednici, svim crkvenim velikodostojnicima, akademicima i svim ljudima s područja kulture iz Splita i naše županije što su nam bili podrška“, rekao je Boban.

Foto: Shutterstock/Renata Sedmakova

Državna novinska agencija podsetila je kako su „brojni uglednici iz verskog, kulturnog i društvenog života i akademske zajednice svojim potpisom podržali inicijativu župana“.

Hrvat i Dalmatinac

Ne znam da li ste ispratili jedan tektonski događaj u Dalmaciji: za zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije nije proglašen opšti favorit sveti Domnius, poznatiji u narodu kao Duje, nego njegov hrišćanski kolega sveti Jeronim.

Split; Foto: Bart Nedobre / Alamy / Profimedia

Razlog? Sveti Jeronim je rođen u Dalmaciji i u molitvi se branio pred Bogom „Oprosti mi, jer sam Dalmatinac“. Dobro, nije se baš rodio u Dalmaciji, sam za sebe kaže da je rođen u Stridonu, na granici provincija koje su Rimljani zvali „Dalmatia“ i „Pannonia“, kako priznaje i sam župan Blaženko Boban. I nismo baš sigurni da se ikada izjašnjavao Dalmatincem, to je samo jedna od brojnih legendi o inače istorijskoj ličnosti. Ako je Jeronim stvarno sebe zvao Dalmatincem, onda se to odnosilo na znamenito ilirsko pleme, po kojem je onda i cela ta pokrajina, koja je obuhvatala i delove današnje Slovenije, Crne Gore, Albanije i Bosne, dobila svoje ime.

Jeronim nam ne kaže ništa o svom etničkom poreklu, ako je bio Ilir čudno je da to prećutkuje i ne ostavlja nikakvog traga o maternjem jeziku. Svejedno, to ne smeta našem akademiku Slobodanu Prosperovu-Novaku da ga u svojoj knjizi proglasi Hrvatom, valjda zbog toga što je, navodno, rođen na prostorima današnje Hrvatske.

Split
Split; Foto: Steve Hawkins Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

U potrazi za Stridonom

Stridon spominje samo Jeronim, pa nagađanja o geografskom položaju traju već vekovima. I dok su italijanski humanisti Jeronima proglašavali svojim i smeštali ga u Istru, panslavista Vinko Pribojević pripisivao mu je slavensko poreklo i smestio Stridon u trougao između Trsta, Ljubljane i Kopra.

Nešto kasnije Stjepan Brodarić identifikovaće Stridon s Štrigovom. Frane Bulić je pre stotinak godina smatrao da se radi o današnjem Grahovu. Ipak je i Lujo Margetić pre dvadesetak godina Stridon smestio u Bosnu, dok je deceniju i po ranije Mate Suić oživeo tezu da je Jeronim iz Istre, tačnije iz Gradine kod Vrsara. Najviše preovladava mišljenje da je Stridon bio negde između Ljubljane i italijanske Akvileje.

Toliko o Hrvatu i Dalmatincu Jeronimu.

Split
Split; Foto: Javier Gil / Alamy / Alamy / Profimedia

Brendiranje svetog Jeronima

Naravno, znam dobro u kojim vremenima živim. Danas se više ne bavimo utvrđivanjem istine, nego propagiranjem izmišljotina koje se onda proglase brendom.

„Mi Dalmatinci smo ponosni što baštinimo svetog Jeronima, kao i Hermana Dalmatinca“, izjavio je nedavno premijer Plenković, s istom onom uverenošću s kojom Prosperov-Novak proglašava Jeronima Hrvatom. Uzgred, Herman Dalmatinac je iz severne Istre, ali nećemo sad još i o tome. Povod je bila izložba posvećena Jeronimu, na kojoj je župan Boban koristio frazu „sveti Jeronim Dalmatinac“.

Pročitajte još...

Da akademska titula danas u Hrvatskoj znači samo pravo da javno izjavite što vam je volja i ostanete živi, potvrdio je i rektor Splitskog univerziteta Dragan Ljutić, koji uzima zdravo za gotovo one legendarne „jer sam Dalmatinac“ i kaže da snažno odjekuju od čoveka koji je svima približio reči Biblije.

Slab izbor

Niti je to kome bitno, treba se prodati proizvod, gotovo kao turistički suvenir, a nekakva PR agencija ili kakav županijski savetnik došli su na ideju da to bude sveti Jeronim, Dalmatinac iz okoline Ljubljane. A možda je to bila ideja Hrvatske turističke zajednice, one koja je svojevremeno skovala zvučnu frazu o raju na Zemlji. Uskoro će se i aerodrom u Splitu nazvati po Hrvatu Jeronimu.

Nesuđeni Dalmatinac je zapravo pobedio na neslužbenom takmičenju za prepoznatljivog velikana s ovih prostora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar