Foto: Shutterstock

Nakon stravične tragedije u Gradačcu u kojoj je Nermin Sulejmanović prvo pretukao pa ubio Nizamu Hećimović, pa potom ubio dve osobe i nekoliko ranio, struka ne prestaje da ukazuje na nedostatke u zakonskim okvirima i radu institucija odnosno u onome što bi moglo da pomogne žrtvama nasilja.

Amer Homorac, advokat koji radi sa žrtvama nasija objasnio je da je potrebno da se unapredi postojeći zakonski okvir i uvedu i zvanične evidencije.

„Iako ne postoji zvanična evidencija šta jeste jedan od problema, prema nekoj mojoj evidenciji mi od 2015. godine do danas imamo više od 75 žrtava sa smrtnim ishodom partnerskih ubistava, što je frapantan, zatrašujući podatak i dovoljan alarm svima“, istakao je Homorac.

Foto: Shutterstock

S čime se žrtve suočavaju?

Žrtve imaju apsolutno nerazumevanje sistema, objasnila je Aida Ćosić, iz Centra ženskih prava u Zenici i dodala da zbog toga žrtve ne znaju koja su njihova prava po postojećem zakonskom okviru.

„One u svakoj od institucija nailaze na nerazumevanje, ne ukazuje im se na njihova prava i zaposleni im govore da će se to sve smiriti“, kazala je ona.

Prema njegovim rečima, žrtve imaju sledeća prava.

ilustracija Foto:shutterstock

„Da može da da izjavu tokom postupka, šta to znači za nju, za postupak da će to biti dokazano sredstvo. Da ona samo treba da kaže istinu. da kaže sve što se desilo, da traži zaštitu za sebe i maloletno dete ako je to dete prisustovalo nasilju“, kaže ona.

Osim navedenog, Ćosić je rekla da je su oni spona između žrtvi i sistema te je ispričala koja iskustva su žrtve doživele.

„Klijentkinja dođe kod nas i kaže da je bila u policiji i prijavila nasilje. Međutim, nisu hteli da zapišu ili slično pa mi onda sačinimo dopis koji pošaljemo nadležnoj policijskoj upravi gde se ona obratila za pomoć da mi vidimo pismenim putem informacije šta je bilo s tom prijavom, u kojoj je fazi postupak i da li se uopšte vodi i da li je uzeta u razmatranje s posebnim naglaskom da se žena boji za svoj život, deteta ako je bilo prisutno i da sud izrekne meru zaštite“, navela je Ćosić.

Foto:shutterstock By Peter Leee

Maja Gasal i kritike na račun Benjamine Karić

Direktorka Akademije za žene, Maja Gasal uputila je kritike na račun Benjamine Karić, gradonačenice Sarajeva jer je, kako je kazala, iskoristila proteste u ličnu promociju, kao i oni koji su bili tamo.

Takođe, komentarisala je Gasal rasprave između Karić i Igora Stojanovića, potpredsednika FBiH koji je kao i Karić član SDP-a.

„Odoh samo da stanem u red, odoh da se slikam, da li sa gradonačelnicom ili kao deo skupa, i to je maksimum koji mogu iz svoje komfor-zone da dam. Ne bih ja tu da se svađam sa sistemom, da se dubinski posvetim ko predvodi taj skup, kome i hoće li se ikome poslati zahtevi, da li je to bila predstava za javnost, da li je to bilo međustranačko prepucavanje. Gradonačelnica Karić je organizovala proteste povodom ubistva žene pa je posle preko Fejsbuka krenulo međustranačko prepucavanje između nje i kolege iz stranke gde ona stavlja sliku njega i njegove supruge, i to nije smela sebi da dozvoli“, kazala je Gasal.

Pročitajte još...

Kritikovala je Gasal Karić i zbog neodlaska na prvu noć SFF-a odnosno nepojavljivanje na crvenom tepihu.

„To je za mene PR-ovski odrađeno da se solidariše za osobu koja će verovatno hteti da ostane u politici i koja treba unutar stranke da se pozicionira jer je mnogo igrača i približavamo se novom ciklusu izbora tako da treba da se pozicioniramo“, navela je Gasal.

Karić je po rečima Gasal mogla i trebala da iskoristi poziciju potpredsednice SDP-a i razgovarati sa institucijama i političkim zvaničnicima, jer je upravo SDP deo vlasti.

BONUS VIDEO Nezapamćen zločin u Gradačcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar