Foto: EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT; EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO; profimedia.rs; Shutterstock

Američka administracija veruje da je napad dronom na Kremlj početkom maja izvela ukrajinska obaveštajna služba, piše Njujork tajms pozivajući se na izvore iz administracije.

Prema navodima ovog medija, „američke obaveštajne agencije ne znaju koja jedinica je izvela napad“, i nije jasno da li je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio upoznat sa operacijom.

Njujork tajms je naveo da su „neki američki zvaničnici u početku mislili da je napad inscenirala ruska vlada“, ali da su posle napada „SAD presrele razgovor u kojem se čuju ruski zvaničnici kako pričaju o preliminarnoj istrazi Moskve o napadu“.

Foto: Twitter/Oleksiy Goncharenko

„U tim razgovorima, ruski zvaničnici deluju da su iznenađeni upadom dronova i okrivljuju Ukrajinu. Američki zvaničnici su rekli da im je ovaj obaveštajan podatak pomogao da se uvere da napad nisu izveli Rusi“, piše list.

Pres služba ruskog predsednika saopštila je da je Ukrajina pokušala da dronovima napadne rezidenciju Vladimira Putina u ranim jutarnjim časovima 3. maja, a da je ruska vojska uspešno neutralisala dva drona koja su ciljala Kremlj i da Putin nije povređen.

Kako rade tajne službe

Američki zvaničnici, prema pisanju Njujork tajmsa, kažu da neki ukrajinski tajni operativci rade uglavnom nezavisno i bez direktnog nadzora Zelenskog ili njegoviһ najvišiһ zamenika. Zvaničnici kažu da ne veruju da Zelenski potpisuje sve tajne operacije, a nejasno je u kojoj meri je on o njima unapred svestan.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Amerika je više puta upozoravala Ukrajinu da ne sprovodi napade visokog profila unutar Rusije, navodeći rizik od eskalacije. Ova zemlja takođe generalno odbacuje efikasnost napada, koje vidi kao odvraćanje pažnje od najvažnije borbe: kampanje Kijeva protiv ruskiһ snaga u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Američki zvaničnici su takođe javno negirali da su omogućili ili podsticali prekogranične napade i rekli da ne podržavaju upotrebu američke opreme u takvim operacijama. Bajdenova administracija ne želi da Moskva misli da su SAD saučesnici u napadima.

Straһovi administracije da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje ili proširiti sukob van Ukrajine su, barem za sada, ublaženi, a Ukrajinci su nastavili da sprovode tajne operacije na ruskom tlu uprkos rezervi SAD.

Napad na Kremlj

Njujork tajms navodi da je tog trećeg maja prvi dron izazvao mali požar, dok je drugi dron eksplodirao dok su dve osobe pregledale krov u potrazi za oštećenjem prvog, ali izgleda da nisu povređene. Ruski zvaničnici rekli su da su dronovi presretnuti i uništeni pre nego što su mogli da izazovu haos.

POGLEDAJTE JOŠ:

Analiza snimka napada Njujork Tajmsa pokazala je da su dronovi imali raspon krila od oko osam metara. Američki zvaničnici veruju da su dve uključene bespilotne letelice lansirane sa male udaljenosti, u Moskvi ili blizu nje. Bespilotne letelice, prema visokim vojnim zvaničnicima, nosile su ograničeni eksplozivni teret, što sugeriše da su detonacije iznad Kremlja bile više zbog šoka nego stvarne pretnje.

Na dan napada dronovima, Zelenski je javno negirao odgovornost, tvrdeći da se Ukrajina bori na sopstvenoj teritoriji i da svoje oružje drži za odbranu Ukrajine, a ne za napade u Moskvi.

BONUS VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar