Situacija duž reke Mure u Sloveniji i dalje je veoma kritična. Strah da će veliki pritisak vode probiti nasip vlada i u ostalim pomurskim opštinama. Već su sazvani krizni sastanci u opštinama Ljutomer i Lendava, gde je deo naselja već evakuisan zbog mogućnosti popuštanja nasipa. Vojni helikopter pomaže i na području Bistrice, gde je Mura juče probila nasip. Šokantni snimci iz vazduha pokazuju razmere katastrofe u Sloveniji, a za danas su najavljene nove padavine.

Situacija se u oblastima oko reke Mure dodatno pogoršala, pa je u to područje stigao i vojni helikopter. On prenosi betonske blokove kojima će pokušati da se ograde naselja i spreče ulazak vode u kuće.

Vlasti su sinoć evakuisale i oko 500 stanovnika sa ovog područja. Dimenzije poplavljene Mure pokazuju snimci iz vazduha.

Prema rečima vatrogasnog zapovednika za Pomurje Dušana Utroše, sve snage su usmerene na jačanje nasipa, što su vatrogasci radili celu noć. Van naselja će biti postavljeni i betonski blokovi koji će se helikopterom transportovati do nasipa, pošto je pristup na terenu veoma ograničen, rekao je on.

Poplave u Sloveniji Foto:Tanjug/AP Photo/Miro Majcen

I dalje se očekuju padavine

Posle obilnih padavina, koje od petka pratile razorne poplave, ni nedelja neće proći bez padavina.

Foto: Printscreen/Arso

Povremene lokalne padavine u Sloveniji se nastavljaju i danas, koje su već ujutru zahvatile veliki deo zemlje. Posle podne sledi novi talas pljuskova i nevremena, koji može biti i jači.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar