Foto: Earthquaketrack.com, Shutterstock

Ni posle razornih zemljotresa koji su pre skoro 20 dana pogodili Tursku i Siriju i odneli više od 50.000 života, tlo ne prestaje da podrhtava. Tokom današnjeg dana, na tri gotovo različite strane sveta, zabeleženi su snažni potresi, od kojih je najblaži iznosio čak 5,3 stepena Rihterove skale.

Najpre se ujutru zatresla Rusija. Naime, kod obale poluostrva Kamčatka u Rusiji registrovan je zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale.

Epicentar je bio u Tihom okeanu, kod južne obale poluostrva, 170 kilometara od mesta Petropavlovska-Kamčatskog.

Foto:emsc-csem.org; shutterstock

Svega nekoliko sati kasnije, zemljotres 5,3 stepeni Rihterove skale pogodio je Tursku.

Potres se dogodio kod mesta Nigde. U saopštenju AFAD-a, zemljotres koji se dogodio u 13.27 časova dogodio se na dubini od sedam kilomatara. Ovaj potres se osetio i u okolnim gradovima.

Podrhtavanja se tu nisu zaustavila. Oko 14 časova po našem vremenu, zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale potresao je Japan. Potres je bio kod ostrva Hokaido, na dubini od 60 kilometara. Evropski Mediteranski seizmološki centar naveo je da je potres bio na 70 kilometara južno od Numura na ostrvu Hokaido.

Ranom zorom se tresao i Vels

Uz ove snažne zemljotrese, dogodio se još jedan manji, koji im je zapravo prethodio. Naime, rano jutros zemljotres jačine 3,7 stepeni pogodio je danas delove južnog Velsa u Velikoj Britaniji. Epicentar je bio severno od Brinmora i istočno od Krikhauela, na dubini od oko tri kilometara.

Potres se dogodio rano jutros oko 1:00, a epicentar je bio severno od Brinmora i istočno od Krikhauela, na dubini od oko tri kilometara, saopštio je Britanski geološki zavod (BGS).

Osetili su ga stanovnici celog regiona.

Foto: Shutterstock

Policija okruga Gvent saopštila je da je dobila „brojne poziv“ tokom noći, ali da to ništa nije neuobičajeno za policiju.

„Ceo krevet mi se tresao“, tvitovali su Velšani, dok su neki opisali da su se osećali kao da im je neko udario automobilom u kuću.

Tlo ne miruje od 6. februara

Inače, tokom poslednjih nedelja zemljotresi su postali „uobičajena pojava“. Sve je počelo 6. februara kada su teritoriju Turske, u blizini granica sa Sirijom potresla dva razorna zemljotresa. Nakon toga, usledilo još 7.930 naknadnih potresa samo na teritoriji Turske.

Turska zemljotres Foto:REUTERS/Emilie Madi

I ako ne u ovom broju, dosta zemljotresa zabeleženo je i na teritoriji Balkana. Nedavno smo i mi osetili jedan od njih – onaj sa epicentrom 70 kilometara od grada Drobeta-Turnu Severin u Rumuniji magnitude 5,2 stepena Rihterove skale.

Kako su tada izvestili naši čitaoci, potres se osetio širom zemlje.

Takođe, na sajtu Evropskog-mediteranskog seizmološkog centara komentare su ostavljali i građani Kladova, udaljenog oko 80 km od epicentra zemljotresa.

„Lagano ljuljanje od 10 sekundi“, naveo je jedan korisnik.

Potres se osetio i Vršcu, Kučevu, Boru, Zaječaru…

„Zaječar podrhtavanje tla, ljuljanje lustera i otvaranje ormara“, glasio je jedan od komentara.

Očekuje li Srbiju zemljotres?

Podrhtavanja bi mogla da oseti i Srbija. Seizmološka istraživanja govore u prilog tome da bi i u Srbiji u narednih godinu dana ili više trebalo očekivati zemljotres jačine oko pet stepeni.

Pročitajte još:

Prema tvrdnjama pojedinih seizmologa gotovo 80 odsto područja u Srbiji podložno je potresima tla, dok su velikom riziku oni na jugu zemlje oko Kopaonika, potom cela Šumadija, ali i predeo koji se nalazi između Kopaonika, Kosjerića, Valjeva i Svilajnca.

Najjači zemljotresi u Srbiji desili su se upravo na Kopaoniku, Rudniku, Lazarevcu i Kraljevu. Zemljotres u Kraljevu jačine 5,4 stepena Rihtera iz 2010. godine ostavio je neizbrisiv trag jer je pričinjena ogromna materijalna šteta, a u istom je nastradao bračni par, dok je oko stotinu ljudi lakše povređeno.

BONUS VIDEO Srpski spasioci u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar