Kina, protesti, protest
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Protesti protiv strogih kovid pravila u Kini obeleženi su praznim belim papirima koje nose demonstranti, zbog čega su demonstracije nazvane „revolucijom belog papira” ili „revolucijom A4”. Papir bez ičega napisanog na njemu nije slučajnost - njime demonstranti jasno stavljaju do znanja vlastima da ne mogu da ih cenzurišu.

U viralnom videu, koji je snimljen u subotu, žena sa Komunikacionog koledža u Nandžingu drži prazan komad papira u vazduhu, a zatim je odvodi neidentifikovani muškarac.

Kina, protesti, protest
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Na drugom snimku, snimljenom istog dana, desetine studenata u kampusu nose prazne papire i stoje u tišini. Slične scene su se tokom vikenda mogle videti i u drugim velikim kineskim gradovima.

Kina, protesti, protest
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

„Definitivno nema ništa na papiru, ali znamo na šta misli“, rekla je jedna žena koja je učestvovala na protestu u Šangaju u subotu uveče.

Podsetimo, u Kini po prvi put u nekoliko decenija bukte protesti, i to zbog drastičnih korona mera. Demonstranti se masovno sukobljavaju sa policijom, a glavni zahtev je – odlazak sa vlasti Komunističke partije i Si Đinpinga, koje građani krive za praktično trogodišnji karantin.

Sva najnovija dešavanja iz Kine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Korona: Ko se seća vakcine još?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar