Foto:Privatna arhiva

“Tragedija koja nas je zadesila zauvek će obeležiti živote naših porodica. To je rana koju ćemo još dugo nositi”, rekao je Roberto Manosperti, ujak dečaka (6) iz Italije koji preminuo u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeik nakon što je konstantno povraćao 36 sati.

Dečak je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Manosperti je rekao da je njegov zet u početku sumnjao da je dete progutalo vodu iz bazena, ali u lokalnoj hitnoj pomoći dijagnostikovano im je trovanje hranom.

Prve simptome dečak je dobio u petak, nakon čega je dobio terapiju protiv trovanja hranom. Njegov otac Antonio i majka Rozalija, koja je u četvrtom mesecu trudnoće, dobili su istu terapiju, obizrom da su i oni imali simptome.

Međutim, stanje deteta se nije poboljšalo, zbog čega su ga roditelji odveli u subotu u međunarodnu bolnicu. Nažalost, bilo je kasno. Lekari su sat vremea pokušavali da reanimiraju dečaka, ali je on preminuo.

Njegov otac, koji je imao teže simptome zadržan je na odeljenju intenzivne nege, dok je majka koja je imala najblaže simptome, ubrzo otpuštena iz bolnice.
Roditelji dečaka tvrde da su jeli samo u odmaralištu u kom su odseli

Reč je kompleksu ”Sultan Garden” koji ima pet zvezdica i odlične recenzije. Italijanska agencija ANSA navela je da niko drugi, osim ove porodice, nije prijavio trovanje tokom boravka u ovom hotelskom kompleksu.

Advokati porodice zahtevali su obdukciju tela deteta, ali egipatski zakoni propisuju stroge rokove. Potrebno je da prođe jedan do dva meseca da se dobije izveštaj, na osnovu uzoraka koje su uzeli stručnjaci iz Sueca. Egipatski sud je otvorio istragu o smrt.

Otac se oporavlja

Otac Antonio Mirabile (46) i dalje je u bolnici, ali čini se da se njegovo stanje poboljšava.

“Srećom, stanje mog zeta beleži neznatna poboljšanja. Problem je nizak nivo kiseonika u krvi čim se skine maska za kiseonik. Zbog toga ne može da sedne na prvi redovan let i vrati se u Italiju sa mojom sestrom”, kaže Manosperti za italijanske medije.

PROČITAJTE JOŠ

Majka preminulog dečaka Rozalija Manosperti, koja je u četvrtom mesecu trudnoće, bolje se oseća. Ona je takođe imala simptome, ali srećom, blaže.
Prema rečima ujaka, porodica nema mnogo poverenja u egipatske vlasti da će otkriti tačan razlog smrti.

“Čim telo bude vraćeno u Italiju, tražićemo da još jedan pregled obave lekari od poverenja”, rekao je on.

Manosperti je apelžovao na sve koji mogu da pomognu da se porodica vrati u Italiji čim to bude moguće.

“Apelujem na sve institucije i nadležne organe kako na lokalne, opštinu Palermo i region Sicilije, tako i na nacionalne da svi daju sve od sebe da dovedu kući moju sestru, za koju želim da podsetim da je trudna, i mog zeta posle ove strašne tragedije koja ih je zadesila”, rekao je.

BONUS VIDEO: Odjeci napada ajkula: Da li treba ići u Egipat? – gost Aleksandar Seničić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare