Zabrana prodaje hrane i pića na Božićnim sajmovima u Sloveniji razočarala je ugostitelje, ali i ljubitelje kuvanog vina kao neizostavnog dela ponude, posebno zbog neobičnog tumačenja vodećeg epidemiologa koji je branio takvu odluku vlade.
Desetak ljudi se okupljalo za stolovima ispred tribina sa takvom ponudom, a dozvoliti to bi sada bio recept za katastrofu“, rekao je kritičarima te mere epidemiolog Mateja Logar, koji je na čelu vladinog naučnog saveta.
Ona je objasnila i zašto bi pečeni kesteni trebalo da se prodaju na Božićnim vašarima, koji moraju da budu ograđeni – sa posebnim ulazom i izlazom za kontrolu kovid sertifikata – umesto popularnog „kuhančeka“ i hrane.
Kuvano vino se pije u grupama i na jednom mestu, pa predstavlja veliki rizik od širenja virusa, za razliku od pečenih kestena koje jedemo dok hodamo i bacamo ljusku, rekao je Logar u odgovoru kritikama.
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković smatra da je odluka vlade nedosledna i nesrazmerna realnom riziku.
BONUS VIDEO: Slovenija, najčistija zemlja sveta