Foto: A08 / Shutterstock, Shutterstock

Arija Mejer i Ludvig Giš, zajedno sa svoje dvoje male dece, stvorili su sebi život u Ljubljani, 2017. godine. Mejer je imala svoju onlajn umetničku galeriju, dok je Giš vodio IT firmu. Prijateljima su rekli da su otišli iz Argentine, plašeći se uličnog kriminala. Umirujuća, planinska Slovenija činila se kao pun pogodak. Međutim, iza svega se krila mračna priča - oni su kasnije uhapšeni zbog optužbi za špijunažu u korist Rusije.

Njihovi poznanici kazali su da su „jednostavno“ i „lepo“, pridevi koji opisuju ovaj par. Komšije su govorile da su stanari kuće u broju 35 „obična“ porodica, čija se deca redovno igraju u bašti i vrište na španskom, piše Gardijan.

Zato je usledio „šok“ kada su početkom decembra Mejer i Giš postali mete jedne od najtajnovitijih i najorganizovanijih policijskih i obaveštajnih operacija u novijoj istoriji Slovenije.

Policajci su upali u kuću, uhapsili par, a decu predali socijalnoj službu. Takođe su proverili i poslovnu kancelariju para. Prema izvoru upućenom u istragu, pronađena je „ogromna“ količina gotovine. Toliki novac, da su bili potrebni sati kako bi se novac izbrojao.

Porodica sa decom ilustracija Foto:Shutterstock

Krajem januara, slovenački mediji objavili su vest o hapšenjima i povezali par sa ruskim obaveštajnim službama. Izvori u Ljubljani rekli su za Gardijan da su „Marija i Ludvig“, u stvari bili elitni ruski špijuni poznati kao „ilegali“. Hapšenja su usledila nakon što je Slovenija dobila dojavu od strane obaveštajnih službi.

U četvrtak je ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon potvrdila je te tvrdnje, rekavši novinarima da uhapšeni par nije iz Argentine, već iz Rusije.

Za razliku od „legalnih“ ruskih obaveštajnih službenika, koji su prerušeni u diplomate u ruskim ambasadama širom sveta, „ilegalci“ posluju tako što njihovo poslavanje sa Moskvom nije javno. Oni se godinama obučavaju da se lažno predstavljaju kao stranci, a zatim šalju u inostranstvo da prikupljaju obaveštajne podatke. Mnogi imaju decu, koja koja ni ne znaju pravi identitet svojih roditelja.

„Osumnjičeni su pripadnici strane obaveštajne službe, koji su koristili nezakonito pribavljena strana lična dokumenta da žive i rade u Sloveniji pod lažnim identitetom i tajno prikupljaju informacije“, rekao je Drago Menegalija, portparol policije.

Brojni drugi zvaničnici takođe su odbili da komentarišu, zbog osetljivosti same teme. Ali, govoreći bez aludiranja na nekoga, dva izvora koji su upoznati sa detaljima slučaja rekli su da su Mejer i Giš radili za rusku spoljnu obaveštajnu službu SVR. Ukoliko je par zaista „ilegalac“ SVR-a, to će biti prvi takav slučaj koji je javno emitovan, od 2010. godine, kada je FBI uhvatio grupu od 10 ilegalaca u Sjedinjenim Američkim Državama nakon dojave iz ruske obaveštajne službe.

Jedan izvor koji je znao pozadinu slučaja, rekao je da je Moskva u neformalnim razgovorima nakon hapšenja brzo prihvatila da su par obaveštajaci. Čak i traju pripreme za suđenje u Sloveniji, vode se „skriveni“ pregovori između Moskve i zapadnih zemalja o njihovoj razmeni za osobu ili ljude koji su trenutno u zatvoru u Rusiji, rekao je izvor.

Foto: shutterstock By Tjasa Razinger

Slovenija, sa slabijim kontraobaveštajnim mogućnostima od mnogih evropskih zemalja, nalazila se unutar šengenske zone slobodnog kretanja, pa je bila savršen izbor za par koji je mogao da putuje kroz veći deo Evrope bez graničnih provera. „Većina njihove aktivnosti nije bila u Sloveniji“, rekao je jedan izvor.

Od invazije na Ukrajinu, zapadne zemlje su proterale stotine „legalnih“ špijuna, koji su radili iz ambasada širom Evrope pod diplomatskim pokrićem. Ovo je možda primoralo Moskvu da se više osloni na „ilegalce“, kao i na druge neformalne mreže. Teško je utvrditi koje radnje je slovenački par obavljao za SVR, ali možda postoje tragovi u njihovom radu, kao i obrascima putovanja.

Ogromna količina novca koja je pronađena u kancelariji, mogla bi da ukaže na to da su plaćali ruske neformalne agenate ili doušnike. Moskva ponekad koristi „ilegalce“ za ovakvu vrstu zadataka, jer obaveštajci koji rade u ambasadama mogu da budu podvrgnuti nadzoru, što je veliki rizik.

Prema Mejerinim postovima na društvenim mrežama, često je putovala radi promovisanja svoje galerije. Ne može sa sigurnošću da se utvrdi da li je ciljala na umetničke krugove ili je samo koristila svoj posao da bi putovala i obavlja druge poslove. Najmanje dva puta je posetila zagrebački sajam umetnosti, a u nekoliko navrata je putovala i u Britaniju, gde je izlagala radove u galeriji u tržnom centru u Edinburgu.

„Bila je prijateljski nastrojena. Stavila me je u svoju veb galeriju, a izlagala je i moje radove u Edinburgu. Ovo je bio ogroman korak za mene, jer retko imam priliku da izložim svoje radove u inostranstvu“, rekao je fotograf iz Maribora.

Drugi umetnici su opisali susret sa Mejerovom u Zagrebu prošlog novembra. „Vreme smo uglavnom ubijali razgovorom i šalama“, seća se jedna hrvatska umetnica, koja je sa Mejer razmenila i kontakt.

Prema kopiji koju je dobio Gardijan, Giš je koristio argentinski pasoš u kojem je pisalo da je rođen u Namibiji 1984. godine. Vodio je „DSM&IT“, kompaniju koja nudi softver za organizovanje i-mejlova, blokirajući viruse, malver i neželjenu poštu.

Foto: Profimedia.

Elena Vavilova, bivši „ilegalac“ SVR, rekla je u intervjuu iz 2019. godine da je idealan „ilegalac“ neko ko je prosečnog izgleda, ko ne privlači pažnju i ne žudi za društvenim statusom. Čini se da se par u Sloveniji savršeno uklopio u ovaj kalup. „Bila je sivi miš“, rekao je jedan slovenački umetnik koji je u nekoliko navrata sreo Mejer i njenu decu. „Ne verujem da je mogla da bude špijun“.

Par je kod kuće govorio španski i engleski sa većinom svojih poznanika i prijatelja, tvrdeći da im je teško da savladaju slovenački zbog suglasnika. Verovatno su mislili da bi ruski akcenat mogao biti uočljiviji u drugom slovenskom jeziku.

U njihovom nekadašnjem domu u Črnučama, mirnom predgrađu Ljubljane, božićni venac je još uvek visio na ulaznim vratima, čak i kad je došlo proleće. Komšinica je rekla da je često viđala dvoje dece kako se igraju u bašti i prisetila se da je par često imao posetioce.

Ilustracija:Slađana Đermanović

„Dobro govorim španski i uočila da nemaju španski naglasak. Bili su obični i fini ljudi, nema šanse da su bili špijuni. Mislim da su to sve izmislili mediji“, rekla je komšinica.

Postoje znaci da bi par mogao biti deo mnogo šire SVR ilegalne mreže, jer je još jedan par uhapšen ubrzo nakon ovog događaja. Grkinja i Brazilac brzo su napustili Atinu i Rio de Žaneiro, a grčke vlasti veruju da je i taj par bio „ilegalac“ SVR-a i da su možda pobegli, plašeći se da će biti uhapšeni nakon što su videli vest o hapšenju u Sloveniji.

Marija Cala, „grkinja“, je navodno bila „ilegalac“ SVR po imenu Irina, koja je bila vlasnica prodavnice za pletenje u Atini i vodila je foto-blog gde je objavljivala slike sa raznih putovanja, opisujući sebe kao „strastvenu i nemirnu umetnicu“.

Ona je napustila Grčku 5. januara, rekavši prijateljima da ide na odmor kako bi kupila stvari za radnju. Krajem meseca poslala je poruku zaposlenom u prodavnici da su se u njenom životu desilo „tektonske promene“ i da se neće vratiti. „Rekla je da mogu da preuzmem njenu kompaniju ako to želim. Inače bi je zatvorila. Rekla je da je u Kirgistanu“, rekla je službenica.

PROČITAJTE JOŠ:

Kontraobaveštajni napori u potrazi za „ilegalcima“ nedavno intenzivirani, rekao je Stušek: „Ilegalci su uvek bili na dnevnom redu, ali naravno nakon invazije, poraslo je interesovanje za ovu temu“.

Fajon je u četvrtak rekla da su vlasti produžile prvobitni period pritvora uhapšenom paru i pozivala je ruskog ambasadora u Sloveniji da razgovara o slučaju.

U pritvoru, par je malo rekao. „Oni su to prihvatili stoički. Očigledno je da su profesionalci. Ali ne razgovaraju“, rekao je jedan izvor i dodao da se pregovori vode na visokom nivou.

„Sada ćemo videti koliko su ti ljudi zaista važni za Rusiju. Ovo je sada velika igra; jasno je da je Slovenija ovde samo zastupnik“.

BONUS VIDEO Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar