Foto:Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

Skupština je skinula imunitet poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić, Suzani Pribilović i poslanicima Socijaldemokrata Crne Gore Damiru Šehoviću i Ivanu Brajoviću zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Rasprave nije bilo, jer u sali nije bilo poslanika na koje se zahtev za skidanje imuniteta odnosi. Opozicija bojkotuje rad parlamenta nakon što je predsednik države Milo Đukanović 16. marta doneo ukaz o raspuštanju Skupštine.

Za skidanje imuniteta grupi poslanika glasala su 42 poslanika, među kojima je i poslanica opozicionog SDP-a Dragica Anđelić. Poslanik DF-a Slaven Radunović podsetio je da je Skupštini jednom stigao predlog za skidanje imuniteta i omogućavanje pritvora za poslanike Milana Kneževića i Andriju Mandića, pišu Vijesti.

„Ova Skupština je jednom prilikom glasala o tome da se ljudi pritvore… Nakon toga je održana tematska sednica o imunitetu i Administrativni odbor je doneo pet zaključaka“, naveo je Radunović.

Zaključci se odnose na to ko uživa imunitet, da se on ne može ograničavati vremenski ni teritorijalno u toku mandata, protiv poslanika se ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor pre nego Skupština da odobrenje o pokretanju krivičnog postupka i određivanju pritvora i da su to dve odvojene pravne radnje, o kojima se Skupština posebno izjašnjava.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da se danas odlučuju samo o jednom zahtevu, o skidanju imuniteta. Đurović je ranije danas pročitala zahtev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) za skidanje imuniteta Boškoviću, Pribilović i Sekulić, kao i Brajoviću i Šehoviću.

Podsetila je da je Administrativni odbor 22. decembra jednoglasno predložio odobrenje za krivično gonjenje.

„Ono što je bio dogovor je da poslanici koji su predmet ovih akata i njihove kolege su bili jednoglasni u vezi sa postizanjem odluka o skidanju imuniteta. Onaj vrlo važan momenat koji je bio jeste mogućnost da naše kolege kojim se ovim aktima tretiraju, dobiju mogućnost da se u Skupštini izjasne po navodima SDT-a i Vlade“, rekla je Đurovićeva.

Podsetila je da su na kraju jesenjeg zasedanja krajem decembra razgovarali na kolegijumu o tome da li će i kada ovo doći na dnevni red.

Ona je objasnila da su poslanici, na koje se zahtev SDT-a odnosi, zamolili da im se omogući prisustvo u sali, ali zbog svojih obaveza nisu mogli da pristustvuju krajem decembra.

„Na Kolegijumu smo se dogovorili da se ovo ne tretira na vanrednom zasjedanju, kao ni na prvoj sednici prolećnog zasedanja pa je ova tačka ostala za drugu sednicu redovnog prolećnog zasedanja… Ono što žalim jeste situacija da kolege iz opozicionih redova, prvenstveno zbog političke odluke bojkota parlamenta, nisu danas ovde u sali. Žalim zbog njih i njihove nemogućnosti da iskoriste pravo da kažu pred javnošću ono što smatraju da bi trebalo. Zbog toga ćemo ostati na nivou tehničkih detalja ove tačke dnevnog reda“, rekla je predsednica Skupštine.

Nakon što je u decembru prošle godine formiralo predmet po krivičnoj prijavi Vlade, SDT je tražilo od Skupštine skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Suzani Pribilović i Dragici Sekulić, kao i Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću iz SD-a.

Osim njih, istragom su obuhvaćeni i bivši ministri Budimir Šegrt (DPS), Suad Numanović (DPS), Sanja Vlahović (DPS) i Osman Nurković (BS), bivši šef kabineta predsednika i bivši konzul u Sremskim Karlovcima Dražen Miličković, bivši generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević (SD), te bivša pomoćnica generalnog sekretara Jelena Radonjić. Njih od krivičnog gonjenja ne štiti imunitet.

SDT je utvrdio da postoji odgovarajući stepen sumnje da su bivši članovi Vladine komisije od 2016. do 2020. godine počinili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, tako što su, Bošković kao predsednik, a ostali kao članovi, donosili odluke o rešavanju stambenih potreba funkcionera suprotno propisima i tako drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi 30.000 evra.

***

BONUS VIDEO: Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar