Telegram kanali povezani sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom objavili su vesti o njegovoj smrti u petak uveče ubrzo nakon vesti o padu aviona, tvrdeći da su je izazvali "izdajnici" u Rusiji. Iako još nije sasvim jasno šta je dovelo do pada aviona, nekoliko teorija preplavilo je društvene mreže. Jedna od njih je da je bomba oborila avion i to bomba skrivena u sanduku sa skupocenim vinom.

Uzrok pada aviona još nije jasan, ali društvenim mrežama kruži nekoliko nepotvrđenih teorija da je „bomba bila skrivena u pošiljki skupog vina“. Ovi navodi pojavili su se na Telegramu, a prema njima bomba je bila skrivena u sanduku vina koji je ukrcan u avion nekoliko minuta pre poletanja. Druga verzija te iste teorije je da je eksploziv bio sakriven u ambalaži vina.

Veruje se da je Prigožin, ranije poznat kao Putinov kuvar i sa dugogodišnjim vezama sa diktatorom iz Kremlja, bio na „listi za ubistvo” nakon što je njegov ustanak propao i nakon što je prognan u Belorusiju. Kako se sve više tvrdnji o Prigožinovoj smrti širilo, Vagnerovi borci su objavili jeziv video na društvenim mrežama obećavajući odmazdu ako se potvrdi da je njihov vođa mrtav.

Da li je Prigožin sve lažirao?

Ipak, postoji još jedna šokantna teorija – Prigožin možda lažirao sopstvenu smrt.

Ova teorija zasniva se na činjenici da je drugi avion, takođe povezan sa Vagnerom, viđen na radaru kako cik-cak leti iznad istog regiona gde je pao prvi avion.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva

Ako je Prigožin uspeo da „prevari“ sve tako što se zapravo ukrcao u drugi avion, to ne bi bio prvi put da se „vraća iz mrtvih“. Zvanično je proglašen mrtvim u Africi 2019. godine, pre nego što se ponovo pojavio pre ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski zvaničnici su takođe tvrdili da je Prigožin bio u avionu koji se srušio u polju. Međutim, Keir Giles, iz londonskog istraživačkog centra Čatam Haus, ima drugačiju teoriju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Objavljeno je da je putnik po imenu Jevgenij Prigožin bio u avionu, ali je takođe poznato da je više osoba promenilo ime u Jevgenij Prigožin, kao deo njegovih napora da putovanja drži pod velom tajne. Nemojmo se iznenaditi ako se uskoro pojavi u novom videu iz Afrike“, kaže Giles.

Izvori bliski Prigožinu rekli su da je, iako je letelica pripadala njemu, obično leteo drugim avionom.

Zvanično – 10 tela izvučeno iz olupina

Prema zvaničnim informacijama, iz olupine aviona izvučeno je 10 tela. I državni mediji i Telegram nalozi povezani sa Vagnerom izveštavali su o Prigožinovoj i smrti Dimtrija Utkina, čoveka broj 2 Vagnera.

Foto:Vitaliy Shustrov / Sputnik / Profimedia

Na snimku koji je objavljen navodno se vidi kako letelica u petak pada sa neba u okrugu Bologovski u Tverskoj oblasti, severno od Moskve. Zapaljena olupina, koja izgleda da je avion, kasnije je viđena na polju, a nepotvrđene slike pokazuju da je potpuno zapaljena.

Opširnije o svim dešavanjima u vezi sa padom Prigožinovog aviona u Rusiji pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar