Željka Cvijanović Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Sarajevski mediji naveli su danas da je srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović odbila da dopusti prisustvo ukrajinskog diplomate na konstitutivnoj sednici Predsedništva. Njen kabinet je demantovao ove navode, dok je predsednik Republike Srpske istakao da "ne može ambasador da određuje ponašanje zvaničnika".

Konstitutivna sednica Predsedništva BiH biće održana danas u Sarajevu na kojoj će biti izvršena primopredaja dužnosti i novoizabrani članovi položiti zakletvu.

Deo sarajevskih medija preneo je da je Cvijanović bila protiv prisustva predstavnika Ukrajine na konstitutivnoj sednici Predsedništva BiH, pa je njega navodno pozvao hrvatski član Željko Komšić kao člana porodice.

Međutim, kabinet Cvijanovićeve demantovao je ove navode.

Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović Foto:Bjanka Kadic / Alamy / Alamy / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

„Najobičnija je laž da novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović nije dopustila da današnjoj konstitutivnoj sednici novog saziva Predsedništva BiH prisustvuje ukrajinski predstavnik Serhii Miniailo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Služba za protokol i ceremonijal Predsedništva BiH usaglašavala spisak zvanica sa kontakt osobama novoizabranih članova Predsedništva, a kada su u pitanju članovi diplomatskog kora pozvani su samo rezidentni ambasadori, odnosno šefovi diplomatsko-konzularnih misija koji svoje sedište imaju u Sarajevu.

„Nemamo ništa protiv prisustva predstavnika Ukrajine konstitutivnoj sednici Predsedništva BiH, ali imamo protiv lažnih i zlonamernih medijskih tekstova, koji imaju za cilj da dezinformišu javnost i destabilizuju političku situaciju u BiH“, ističu iz Kabineta Cvijanovićeve.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodik: Ne može ambasador da određuje kako se ponašamo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je, uz sve uvažavanje SAD kao velike sile i njene uloge u svetu, potpuno neprimereno da, kako je naveo, jedan ambasador određuje „kako treba da se ponašamo i šta smemo da kažemo“.

„Ovo je naša zemlja, a on je samo gost i jednog dana će i on otići kao i mnogi pre njega“, napisao je Dodik na Tviteru.

Komentarišući jučerašnje obraćanje Dodika u Narodnoj skupšti Republike Srpske, iz Ambasade SAD u BiH su nazvali „secesionističkom i antidejtonskom retorikom“.

BONUS VIDEO Dodik okupio pristalice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar