Rumunija Foto:Tanjug/Center of Legal Resources via AP

Nakon što je primila uznemirujuće poruke od mladića zabrinutog zbog uslova u kojima njegov prijatelj živi u domu socijalnog staranja u centralnoj Rumuniji, menadžerka u centru za ljudska prava Džordžijana Pasku je organizovala improvizovanu posetu da bi pregledala ustanovu. Ono što je otkrila, šokiralo je nju, celu Rumuniju, a sad i Balkan.

„U početku smo bili sasvim sigurni da tu nema ničega“, rekla je Pasku, menadžer programa u Centru za pravne resurse, grupe za ljudska prava. Ona je rekla da su dan ranije državni organi izvršili inspekciju doma za stara i nemoćna lica i da nije bilo nikakvih problema.

Ali ono što su ona i njene kolege otkrile u domu u selu Bardesti, rekla je, bilo je „nečuveno… neljudsko“.

„Bila je veoma mlada žena koja je izgledala neuhranjeno, nije se pomerala, uopšte nije govorila – ležala je u podrumu. Bila je još jedna mlada žena, plakala je i tražila vode“, rekla je ona za AP.

Nevladina organizacija je krajem jula otkrila šest stanovnika koji žive u pretrpanom, prljavom podrumu Malog doma Min, okruženog građevinskim materijalom, pored 23 osobe koje žive na spratovima iznad. Četiri osobe sa teškim invaliditetom ležale su na dušecima „uprljanim izmetom, urinom i krvlju, sa mušicama“.

Rumunija Foto:Tanjug/Center of Legal Resources via AP

Tročlana ekipa Centra za pravne resurse odmah je pozvala Hitnu pomoć, a stigla je i policija.

Nekoliko sati kasnije, jedan čovek je uputio Pasku u, kako ona opisuje, malu „zabačenu sobu… sa samo krevetom unutra” u kojoj su dve osobe živele bez „bez veštačkog ili prirodnog svetla”.

Otkrića nevladine organizacije pokrenula su sudsku istragu i prate slična otkrića u drugim privatnim institucijama. Do sada su dva člana vlade bila primorana da podnesu ostavke zbog, kako su rumunski mediji nazvali, skandala „domova užasa”.

Ovo otkriće je samo poslednje u nizu uznemirujućih podataka koji su dospeli na naslovne strane lokalnih medija, ukazujući na uticaj koji korupcija može imati na socijalno ugrožene u Rumuniji, koja se pridružila Evropskoj uniji 2007. godine.

Jedan od glavnih uslova za pristupanje Rumunije EU bio je da se suzbije endemska korupcija, ali  ona ostaje jedna od najkorumpiranijih članica bloka.

Početkom jula, policijske racije u tri odvojena staračka doma u okrugu Ilfov u blizini Bukurešta takođe su otkrile široko rasprostranjeno zlostavljanje i zanemarivanje starijih i invalidnih osoba. Pojavile su se slike stanovnika vezanih za krevete u prljavim sobama, a neke pokazuju znake fizičkog zlostavljanja i izgledaju mršavo.

U tim slučajevima, rumunska agencija za borbu protiv organizovanog kriminala, DIICOT, saopštila je da su dve organizovane kriminalne grupe optužene za trgovinu ljudima. Tužioci su rekli da su stanari domova bili podvrgnuti neplaćenom radu putem prinude, kao i fizičkog nasilja, i da im nije dato dovoljno hrane.

Rumunija Foto:Tanjug/Center of Legal Resources via AP

Tužioci su pokrenuli krivičnu istragu i naveli da u tom slučaju ima više od 20 osumnjičenih.

DIICOT je priveo tri osobe nakon nalaza u Malom domu Min, za koje se navodi da su 2020. godine formirale kriminalnu grupu „da bi izvršile krivično delo trgovine ljudima“, a da su stanovnici bili podvrgnuti „nehumanom i ponižavajućem postupanju“ fizičkim i mentalnim agresija.

Dva lokalna zvaničnika su otpuštena zbog nalaza, a vlasti su zatvorile dom.

Doru Konstantin, portparol socijalnih službi okruga Mureš, potvrdio je za AP da su inspektori pregledali Malu kuću Min dan pre otkrića nevladine organizacije, ali je rekao da nisu pronašli ništa „jer nisu imali pristup podrumu zgrade.”

Rumunija Foto:Tanjug/Center of Legal Resources via AP

Predsednik Rumunije Klaus Johanis nazvao je ta otkrića „nacionalnom sramotom“ i rekao da se moraju preduzeti mere da se „zlo iseče iz korena“.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od šefova staračkog doma Ilfov, DIICOT navodi, rasipao je novac stanara na prostitutke, drogu i zabave. Istragu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja vodi i Nacionalna uprava za borbu protiv korupcije, koja takođe vodi istragu protiv dvojice socijalnih inspektora za korupciju koji su u maju izvršili provere njegovog doma.

Ministarka za porodicu Gabrijela Firea, za koju se navodi da ima bliske veze sa šefom tog doma, bila je prinuđena da podnese ostavku usred skandala koji se širi, kao i ministar rada Marius Budai. Obojica su negirali da su znali o problemima domova.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar