Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki Senat usvojio je novčani paket pomoći građanima ugroženim pandemijom koronavirusa vredan 1,9 hiljada milijardi dolara – koji je predložio aktuelni predsednik Džozef Bajden. Predlog zakona podržalo je 50 članova gornjeg doma američkog Kongresa – dok je protiv glasalo njih 49 i usvojen je nakon dvadeset sedmočasovne rasprave koju su obeležile odlaganja i prepirke. Zakonski predlog između ostalog obuhvata finansijska sredstva za vakcine i medicinske zalihe, zatim produženje pomoći za nezaposlene i novu rundu novčane pomoći domaćinstvima, malim preduzećima i državnim i lokalnim vladama.

Predlog zakona je usvojen pošto su demokrate postigle dogovor sa demokratskim senatorom Džoom Menčinom iz Zapadne Virdžinije o naknadi za nezaposlene.

Republikanci su se protivili Bajdenovom zakonskom predlogu i pokušali su da na svoju stranu pridobiju senatora Menčina koji se zalagao za manju naknadu nego njegove demokratske kolege.​

Međutim, demokrate su smanjile prvobitno predloženu sumu od 400 dolara nedeljno na 300 dolara nedeljno za nezaposlene, uz poreske olakšice za nezaposlene, kako bi dobile podršku senatora Menčina.

Republikanski senatori su, za sada, protiv demokratskog predloga za koji smatraju da je preskup.

Ako Senat odobri zakonski predlog o novoj pomoći zbog pandemije, on će zatim biti vraćen u Predstavnički dom na konačno usvajanje. Donji dom je prethodno usvojio svoju verziju zakonskog predloga. Demokrate se nadaju da bi Bajden mogao da ga potpiše pre 14. marta, kada ističu pojedini programi.

Zakonski predlog između ostalog obuhvata finansijska sredstva za vakcine i medicinske zalihe, zatim produženje pomoći za nezaposlene i novu rundu novčane pomoći domaćinstvima, malim preduzećima i državnim i lokalnim vladama. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju široku javnu podršku za Bajdenov predlog.

Pandemija koronavirusa je odnela gotovo 520.000 života u Americi, dok su milioni ostali bez posla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar