Malta. Foto: Mark Hertzberg / Zuma Press / Profimedia

Bogati državljani zemalja koje nisu članice EU dobili su malteško državljanstvo nakon što su proveli samo nekoliko dana u toj državi EU, iako je uslov da najmanje godinu dana žive na ostrvu. To pravilo mnogi su kršili iznajmljlivanjem praznih nekretnina, pokazalo je istraživanje nekoliko medija.

PROČITAJTE JOŠ:

Zajednička istraga Fondacije Dafne Karuana Galicija, Gardijana, Dosije centra i pet nezavisnih malteških medijskih organizacija zasnovana je na hiljadama mejlova savetodavne firme za državljanstvo Henli i Partneri, prenosi BBC. Kako je otkriveno, milioneri bi u proseku proveli 16 dana na Malti tokom jedne godine pre nego što bi dobili državljanstvo te zemlje, a samim tim i državljanstvo EU.

Malta. Foto: Travel Photography / Panthermedia / Profimedia

Investitori su mogli da iznajme jahtu ili da doniraju novac u dobrotvorne svrhe kako bi dokazali „istinsku vezu“ sa zemljom pre dobijanja „zlatnog pasoša“. U velikom broju slučajeva, podnosioci zahteva su samo proveli nekoliko dana u zemlji kako bi podigli boravišnu karticu i otvorili bankovni račun.

Malteška vlada nije javno odgovorila na istragu, ali ranije je branila ovu šemu.

„Mi ćemo braniti Maltu. Da nije bilo doprinosa iz tog programa, koji je u procesu ukidanja, verovatno ne bi bili u mogućnosti da predstavimo ovakav budžet“, rekao je premijer Robert Abela nakon što je EU prošle godine najavila da će započeti pravnu akciju protiv Malte.

Vitalan izvor prihoda

U tekstu koji je napisala Dijana Kakiotolo iz Tajms ov Malta, tvrdi se da ovi izveštaji nisu nikakav šok.

„Činjenica da su bogati stranci iskoristili rupe u pravilima boravka manje je otkriće, a više potvrda onoga što su mnogi već sumnjali. Jedno je jasno: Malta ne želi da propusti priliku da uzme novac. Prošle godine je ovaj prihod preusmeren da ublaži ekonomski udar zbog pandemije“.

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Šta kaže EU?

EU je pozvala Maltu i druge zemlje da prekinu praksu davanja „zlatnih pasoša“, napominjući da šeme državljanstva investitora nose rizik od pranja novca, utaje poreza i korupcije. Prošle godine, Evropska komisija pokrenula je postupke za povredu prava protiv Malte i Kipra zbog takvih šema, napominjući da su podnosioci zahteva imali državljanstvo EU, a da nisu uspostavili istinske veze sa zemljom koja im je dala pasoš.

„Komisija smatra da davanje državljanstva EU za unapred utvrđena plaćanja ili investiticije bez ikakve stvarne veze sa dotičnim državama članicama podriva suštinu državljanstva EU“, navodi se.

Kipar je suspendovao svoju šemu dodeljivanja državljstva bez viza širom EU za one koji ulože najmanje dva miliona evra, nakon što su izveštači Al Džazire snimili kiparske zvaničnike kako koriste šemu kako bi pomogli izmišljenom kineskom biznismenu. Vladina istraga otkrila je da je više od polovine pasoša izdatih između 2013. i 2019. godine bilo ilegalno.

Kakva je šema sa Malte?

Zemlja nudi državljanstvo stranim državljanima u zamenu za ulaganje od 2014. godine. Trenutna pravila zahtevaju ulaganje od 600.000 evra i trogodišnji period boravka ili 750.000 evra i boravak od 12 meseci u izuzetnim okolnostima.

Podnosioci zahteva takođe moraju da kupe imanje u vrednosti od najmanje 700.000 evra ili da iskorsite petogodišnju kiriju na imanju minimalne vrednosti i doniraju 10.000 evra u dobrotvorne svrhe.

Pitanje takozvanih „zlatnih pasoša“ žestoko je kritikovala istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicija koja je ubijena kada joj je podmenuta bomba pod automobil 2017. godine. Poznata i kao „žena Vikiliks“, Dafne Galiicja je na svom popularnom blogu neumorno optuživala političare sa Malte i zvaničnike za korupciju.

Prema fondaciji koja je osnovana u njeno ime, curenje informacija iz kompanije Henli i Partneri došlo je od uzbunjivača koji se obratio Karuani Galiciji pre mnogo godina i odlučio je da sada podeli informacije kako bi otkrio šta se zaista dešava kada bogati investitori pokušaju da kupe pasoš.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare