Kipar, selo Varisia, napušteno selo
Foto: Mario GOLDMAN / AFP / Profimedia

Selo Variseia na Kipru potpuno je napušteno 1974. godine i od tad služi kao tampon-zona UN-a između dve podeljene strane na ostrvu - grčke i turske.

PROČITAJTE JOŠ:

No gotovo potpuna ljudska odsutnost podstakla je prirodu na duboku obnovu, pa naučnici danas uočavaju potpuni procvat bioraznolikosti. Na tom širem području, koje čini oko tri odsto površine otoka, pronađene su biljne vrste poput orhideja, a vratile su se i životinje poput divlje ovce, šiljastog miša, retkih reptila, kao i za to ostrvo endemskog muflona.

„Bez ljudskog uticaja biljne i životinjske vrste potpuno su procvetale“, kazao je direktor Instituta za okolinu i nauku na Univerzitetu Near East Salih Gucel.

Kipar, selo Varisia, napušteno selo
Foto: Mario GOLDMAN / AFP / Profimedia

„Kao da ste zakoračili natrag u vreme i gledali prirodu u kakvoj su se igrali naše deke i bake“, objasnio je naučnik.

Projekt prirodne obnove proučavaju naučnici sa obe strane, koji su pristali da sarađuju jedni sa drugima, s obzirom na postojanje višeg cilja, prenosi Jutarnji list.

Kipar, selo Varisia, napušteno selo
Foto: Mario GOLDMAN / AFP / Profimedia

„Ljudi koji rade na zaštiti okoline obično su vrlo strastveni oko te problematike u toj meri da kad se nađu ne razgovaraju ni o čemu drugom. Ne zamaraju se našim problemima (podelama na Kipru), a jedan od ciljeva projekta je i bio pronaći naučnike sa obje strane koji su bili spremni da sarađuju jedni sa drugima“, kazala je Iris Charalambidou sa Univerzitata u Nikoziji.

Količina biljnih i prirodnih vrsta iznenadila je naučnike okupljene oko projekta, koji se nadaju da bi njihovi zaključci mogli pomoći podstiacnju bioraznolikosti i drugdje na svetu. No pre svega nadaju se da će podstaknuti rast i jačanje vrsta na samom Kipru.

Kipar, selo Varisia, napušteno selo
Foto: Matthieu CLAVEL / AFP / Profimedia

„Zaključili smo kako bi neki delovi tampon-zone mogli funkcionisati kao svojevrsne „ključne tačke“ za ostatak ostrva. One bi bile mesta na kojima rastu zdrave populacije različitih vrsta, a kada bi te populacije rasle, nastajale bi jedinke koje bi se proširile na druga područja“, kazala je naučnica Iris.

Osim značajnog uticaja na programe zaštite okoline, Kiprani koji učestvuju na projektu nadaju se da će njihova saradnja posejati seme prijateljstva između dve razjedinjene strane ostrva.

Kipar, selo Varisia, napušteno selo
Foto: Mario GOLDMAN / AFP / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar