Foto: MUP Srbije

Prema zvaničnim podacima, najviše migranata u Evropu pokušava da uđe preko Mediterana, kanalom La Manš u Veliku Britaniju te zapadnobalkanskom rutom preko Srbije. Upravo Srbiju na toj zapadnobalkanskoj ruti Austrija, Mađarska i Evropska komisija smatraju najvećim problemom.

Prema podacima Frontexa, agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu, ova ruta je nadalje najaktivnija migracijska ruta. Njome je u prvih devet meseci s područja zapadnog Balkana u Evropsku uniju ušlo više od 106.000 ljudi, što je tri puta više nego prošle godine.

Samo u aprilu ove godine na ovoj je ruti zabeleženo više od 19.000 ilegalnih prelazaka granice. Broj migranata koji je ove godine prošao kroz Srbiju u odnosu na prošlu godinu je udvostručen te više od 60 posto migranata koji dolaze na granice EU prođe kroz našu zemlju. U najvećem broju reč je o državljanima Tunisa, Indije, Burundija, Pakistana i Avganistana.

Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Takvu popularnost Srbije među migrantima omogućuje njen vizni režim te državljani Tunisa, Indije i Burundija u nju mogu ući bez vize. Zbog toga je EU apelovala na Srbiju da promeni svoj bezvizni režim, zbog čega je potpisan i ugovor prema kojem će Beograd iz Brisela dobiti bespovratnih 36 miliona ecra kako bi uskladio svoju viznu politiku s evropskom do kraja godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vlada Srbije pre nekoliko dana obećala je da će uvesti vize za Tunis i Burundi, ali ne i za Indiju. Članice EU suočene s ratom u Ukrajini i krizom ne posvećuju previše vremena i energije novoj migrantskoj krizi, koja se u tišini valja Evropom. U nedostatku zajedničke politike, zemlje članice povlače pojedinačne, vatrogasne mere.

Tako su Austrija, Slovačka i Češka ponovo uspostavile kontrolu vozila na svim graničnim prelazima, dok Mađarska uvodi civilne patrole uz granicu i dodatno podiže ogradu prema Srbiji. Prema navodima portala Politico, Češka kao predsedavajuća EU priprema dokument „Put napred u vezi s migrantskom solidarnosti EU i mehanizmom odgovora na krize“.

BONUS VIDEO Da li EU kroz migrante upozorava Srbiju? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar