Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

SAD i Velika Britanija izvršile su tokom noći s četvrtka na petak napad projektilima na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu, izjavila su četiri američka zvaničnika za Rojters u četvrtak.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podržava Iran, a otkako je sredinom novembra prošle godine počela da gađa međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Palestincima u Gazi i Hamasu, palestinskoj islamističkoj grupi, piše Jutarnji list.

Oni su zapravo iskoristili „priliku“ koju im je pružio rat Izraela i Hamasa, kaže Farea al-Muslimi, stručnjak za Jemen u Čatam Hausu.

„Oni zaista veruju da im je stigla prava prilika da odbrane Palestinu i ustanu protiv Izraela i da pokažu koliko su licemerne druge arapske zemlje (što ne čine isto), ističe on, kako piše Fajnenšel tajms.

„Sve dok traje rat u Gazi, Huti će eskalirati situaciju u Crvenom moru“, upozorava.

Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Uticaj na trgovinu

Njihovi napadi su znatno smanjili, za oko 20 odsto, međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 odsto svetskog brodskog saobraćaja. Zbog toga se proteklih dana naveliko spekulisalo o potencijalom odgovoru Amerikanaca, Britanaca i nekih drugih zemalja koje su već ranije poslale ratne brodove ili drugu podršku prevoznicima čiji brodovi prolaze kroz Crveno more.

Između ostalog, SAD je s tim ciljem pokrenuo i operaciju „Prosperiti Gardijan“ s tim da od samog početka nije bilo najjasnije ko i u kojem obimu u njoj učestvuje i koji je uopšte mandat američkih ratnih brodova.

Pre dva dana Huti su izvršili najveći napad na brodove dosad, s više desetina dronova i nekoliko projektila koje su američki i britanski brodovi uspešno oborili. Ali, to je očigledno bio trenutak u kojem je Beloj kući i Dauning stritu dojadilo, pa se dalo odobrenje za napad na same ciljeve u Jemenu.

Ti napadi su izvedeni sa avionima, brodovima i podmornicama, a podršku operaciji pružile su Australija, Kanada, Bahrein i Holadnija. Ciljano je više od deset lokacija, među kojima i one u glavnom gradu Sani, kao i gradovima Saada i Zamar, poručili su sami Huti.

Jemen Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Svedoci su za Rojters otkrili da su napadi bili usmereni na vojnu bazu u blizini aerodroma glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini aerodroma grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža.

Šta uopšte može SAD?

Ali, postavlja se pitanje šta tačno mogu SAD, UK ili neke druge zapadne zemlje zapravo gađati u Jemenu i to pogotovo u severozapadnom i zapadnom delu zemlje koju kontrolišu Huti.

„Problem je u tome što su Huti vrlo dobro kamuflirani. Njihove pozicije za lansiranje raketa su doslovno ukopane u zemlju i otvaraju se samo za ispaljivanje. Vrlo teško ih je pronaći, bilo neposrednim sredstvima, bilo satelitima. Takođe imaju i lansere sa kamiona koji se vrlo brzo mogu premeštati širom zemlje“, poručio je stručni sagovornik podkasta Prva linija Matija Blaće.

Takođe je dodao da je verovatnost za neku kopnenu invaziju na Jemen skoro nikakva.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

„To je planinska zemlja i za Amerikance bi to bio novi Avganistan“, rekao je Blaće.

Abdulgani al-Irijani, jemenski analitičar takođe ističe da bi se Amerikanci mogli mučiti s pronalaženjem ciljeva kako bi njihove snage nanele značajne štete.

„Mislim da su (vođe Huta) sada već pod zemljom. Niko neće ostati na jednom mestu“, rekao je Irijani.

Pročitajte još...

Konačno, na pitanje pronalaženja meta posredno su se noćas osvrnuli i američki zvaničnici. Prema njima, ako već ne mogu odvratiti Hute napadom, mogu barem umanjiti njihove sposobnosti. Konkretno, kažu da će uništiti lokacije s kojih se lansiraju projektili, kao i komandne centre iz kojih se napadi Huta usmeravaju i koordiniraju.

Ali, čak su i Amerikanci priznali da su Huti itekako navikli na konstantno bombardovanje, čemu ih je godinama izlagala koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijcima. I ne da ih nisu uspeli uništiti, već su se Huti prilagodili tako da su svoje projektile preselili pod zemlju. Stoga se postavlja pitanje koliko će i ovo raketiranje imati učinka.

Sve najnovije informacije o ovom događaju pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar