Foto:EPA/SERGEY DOLZHENKO

Sjedinjene Države zatvaraju američku ambasadu u Кijevu i „privremeno premeštaju“ mali broj preostalog diplomatskog osoblja u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, „zbog dramatičnog ubrzanja gomilanja ruskih snaga“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken, javlja CNN. Dodao je da SAD nastavlja napore za diplomatskim rešenjem krize koje će biti dostupno "ako Rusija odluči da se angažuje u dobroj veri".

„Naredio sam zatvaranje ambasade iz jednog razloga – bezbednosti našeg osoblja – i snažno pozivamo sve preostale američke državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju“, naveo je Blinken u saopštenju.

„Ove razborite mere predostrožnosti ni na koji način ne potkopavaju našu podršku ili našu posvećenost Ukrajini. Naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva“, dodao je.

„Takođe nastavljamo naše iskrene napore da postignemo diplomatsko rešenje i ostajemo angažovani sa ruskom vladom nakon poziva predsednika Bajdena sa predsednikom Putinom i moje rasprave sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom.

„Put za diplomatiju ostaje dostupan ako Rusija odluči da se angažuje u dobroj veri. Radujemo se što ćemo naše osoblje vratiti u ambasadu čim uslovi dozvole“, dodao je Blinken.

Ovaj potez usledio je nekoliko dana nakon što su SAD naredile velikoj većini službenika američke vlade da napuste zemlju i objavile da će konzularne usluge u američkoj ambasadi biti suspendovane od nedelje. Stejt department je ovog vikenda saopštio da će zadržati malo konzularno prisustvo u Lavovu za hitne službe.

Američki zvaničnici su u više navrata pozivali američke građane da odmah napuste Ukrajinu, upozoravajući da će ruska invazija doći svakog trenutka.

BONUS VIDEO: Obuka civila u Kijevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar