Ohajo Foto:EPA-EFE/OHIO HIGHWAY PATROL

Već decenijama nije bilo ovako brutalne zime u delovima Sjedinjenih Država. Američke vlasti su već danima upozoravale na zimsku oluju nazvanu Eliot koja je okovala gradove ledom i prizemljila avione.

Sada je 48 država pogođeno ledenim vetrovima, drastičnim padom temperature ili snažnim snežnim padavinama. U Vašingtonu je, recimo, temperatura pala sa osam na minus trinaest stepeni.

Posebno je loše u regionu Velikih jezera na granici SAD i Kanade. Tamo se oluja razvila u meteorološki fenomen poznat kao „bombaški ciklon“ – zbog ekstremnog pada vazdušnog pritiska u roku od 24 sata, povećava se jačina oluje.

Gradovi poput Klivlenda, Detroita i Čikaga zatrpani su debelim snežnim pokrivačem. U Bafalu, u saveznoj državi Njujork, predviđa se visina padavina do čak 120 santimetara, prenosi Dojče vele.

Ohajo Foto:EPA-EFE/OHIO HIGHWAY PATROL

Guvernerka Njujorka Kejti Hočul proglasila je vanredno stanje: „Imamo led, poplave, sneg, niske temperature i sve nepogode koje nam majka priroda može prirediti ovog vikenda“, rekla je ona. „Zaleđene saobraćajnice neće se tako brzo odlediti. Vetrovi će biti izuzetno ledeni. Zato je ovo što se događa po život opasna situacija.“

Spasilačke ekipe ne mogu do zaglavljenih vozača

Uprkos ranije uvedenoj zabrani vožnje, stotine vozača nalaze se zaglavljeni u snegu, rekao je Bajron Braun, gradonačelnik Bafala, u petak uveče za CNN. Zbog takozvanog „pobeljenja“ (whiteout) kada je vidljivost na snegu jednaka nuli, spasilačke ekipe se često ne mogu probiti do zaglavljenih vozača.

I na aerodromima vlade haos. Otkazano je više od 5.000 letova – petina ukupnog broja. Više od 9.000 letova je kasnilo. Desetine hiljada putnika su ostale nasukane u aerodromskim zgradama.

Jedan od njih je Aleks Goldberg, koji je iz Nju Džersija želeo da leti za Mineapolis: „Pokušali smo da dobijemo drugi let, ali sve karte su već rasprodate. Dakle, ako ne stignemo da danas kupimo karte, nažalost nećemo biti tamo tokom praznika.“

Milion i po domaćinstava bez struje

Više od milion i po domaćinstava ostalo je bez struje. A ukoliko se dogodi zakazivanje sistema grejanja, temperature u debelom minusu mogle bi biti opasne po život za mnoge stanovnike.

Posebno su teško pogođeni beskućnici. Većina gradova je zbog toga organizovala otvaranje prihvatnih centara sa grejanjem.

Očekuje se da će arktički hladni front tokom vikenda zahvatiti istočnu obalu SAD, pa će stanovnici u mnogim delovima imati najhladniji Božić tokom poslednjih godina.

Zapadnije, u Denveru, u saveznoj državi Kolorado, najgore je već prošlo. Danas bi tamo temperatura trebalo da bude sedam stepeni u plusu.

BONUS VIDEO: Oluja u Americi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar