Život Rusa u Beogradu Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Među Rusima koji su došli u Srbiju od početka ruske invazije na Ukrajinu je trudnica Katja Šarafutdinova, dok je njena sunarodnica Ksenija Evdoikmova utočište pronašla na nešto toplijoj destinaciji - na Baliju. One su Rusiju napustile u prvim nedeljama rata, a za Nova.rs govore o tome koliko je teško spakovati život u nekoliko kofera i otići u nepoznatu zemlju.

Šarafutdinova je u Srbiju došla zajedno sa svojom porodicom. U našoj zemlji nikoga ne poznaje, i niko od članova njene šire porodice i prijatelja nije došao sa njom. Neki od prijatelja će joj se tek pridružiti, dok su neki, kako kaže, utočište našli u državama poput Turske, Jermenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pročitajte još:

„Mi smo prvi. Ostale čekamo. Pomešani su nam utisci, nikada do sada nismo bili ovde. Kofere smo spakovali za samo par dana. Tesko nam je da rešavamo egzistencijalna pitanja ovde, kada znamo da nas čekaju otvorena i u domovini. Pronalaženje stana, legalizacija boravka… Sve ovo mi stvara ogroman stres jer sam trudna i trudim se da održim trudnoću. Ovo nije odmor iz snova već pokušaj da počnemo život ispočetka“, kaže nam Šarafutdinova.

Ipak, ona se trudi da bez obzira na stres uživa u ukusnoj srpskoj hrani i pozitivnoj energiji koju emituju Beograđani.

Katja Šarafutdinova Foto: Privatna arhiva

„Nezamislivo mi je da se sve ovo događa u 21. veku“

„Svim srcem i dušom sam kroz ljude koji prolaze kroz rat. Nezamislivo mi je da se sve ovo događa u 21. veku. Ja sam protiv rata. Zbog njega smo prvenstveno i otišli. U takvim uslovima je strašno živeti i odgajati decu“, ispričala je ona.

Pored rata, begom iz Rusije pobegla je i od ograničenja sa kojima se prema njenim rečima suočavaju svi u njenoj državi.

„U Rusiji se svakodnevno susrećete sa ograničenjima, nametanje jednog popularnog mišljenja. Zbog toga su mnogi naši prijatelji  osudili naš izbor i prekinuli kontakt sa nama. Oni ne shvataju da nismo slobodni u svojoj zemlji. Škole diktiraju istoriju koja odgovara onima na vlasti. Na snazi su rigorozni zakoni. Želim da budem slobodna, da mi svaki dan bude ispunjen pozitivnim mislima, da ne iščekujem loše vesti. Mnogo Rusa se zbog toga suočava sa psihičkim problemima“, kaže Šarafutdinova.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Rusi se suočavaju i sa još problema, pogotovu u poslednjih mesec dana.

„Kartice ne funkcionišu, mnogima su blokirani računi. Nažalost, odlazak iz Rusije nije jeftin potez, pa su mnogi prinuđeni da ostanu i nastave život pod sankcijama“, zaključuje naša sagovornica.

„Ukrajina se jednostavno našla između dve vatre“

Naša drug sagovornica Ksenija Evdoikmova od invazije je pobegla na Bali.

Ksenija Evdokimova Foto: Privatna arhiva

„Ja sam na Baliju, ali nisam pošteđena problema. Platu primam u rubljama na rusku karticu, a zbog sankcija moje kartice ne rade i ne mogu da koristim svoj novac. Pa, naravno, kurs rublje takođe nije srećan“, kaže Ksenija i dodaje da ovaj rat najviše utiče na one koji za njega nisu krivi.

„Ja sam protiv rata, za sam diplomatiju i mir. Samo što, po mom mišljenju, da je zapravo uzrok svega između Rusije i Sjedinjenih Država, a da se Ukrajina jednostavno našla između dve vatre“, zaključuje ona.

BONUS VIDEO: Ruski napad na Černigov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar