Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ruski vojnici koji učestvuju u ratu u Ukrajini dobiće pravo da besplatno zamrznu Ruski vojnici koji učestvuju u ratu u Ukrajini dobiće pravo da besplatno zamrznu svoju spermu i pohranjuju je u kriobankama, javila je danas agencija Tass, pozivajući se na izjavu predsednika ruske advokatske komore Igora Turunova.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Trunov je izjavio da izjavio da će „porodice onih koji su pozvani u vojnu službu u sklopu delimične mobilizacije dobiti besplatan pristup fertilizacijskom tretmanu i (besplatno pravo na) pohranjivanje biomaterijala u kriobanci“.

Prema navodima ruske državne agencije Tass, Trunov zastupa nekoliko parova.

Trunov je izjavio i da je rusko ministarstvo zdravlja odgovorilo na zahtev za osnivanje „besplatne kriobanke genetskog materijala“ kao i na zahtev za izmene sadašnjeg sistema obavezne zdravstvene zaštite kako bi ruski građani koji učestvuju u onome što Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ omogućila bili uključeni u kvotu građana koji imaju pravo na besplatno lečenje neplodnosti.

„Specijalna vojna operacija“ je zvanični izraz vlasti u Moskvi za rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine počev od 24. februara ove godine.

„Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije je odlučilo da je moguće koristiti novac iz federalnog budžeta radi finansiranja besplatne konzervacije i pohranjivanja polnih ćelija (sperme) onih građana koji su mobilisani radi učešća u specijalnoj vojnoj operaciji, a u periodu od 2022. do 2024. godine“, rekao je predsednik ruske advokatske komore a prenosi Tass.

Prema njegovim rečima, „svaka naknadna besplatna upotreba konzerviranog genetskog materijala u potpomognutoj reproduktivnoj tehnologiji regulisana je zakonom, pod uslovom da je uključena u paket obaveznog zdravstvenog osiguranja“ konkretnog pojedinca, dodao je Trunov.

***

BONUS VIDEO: Borba iz prvog lica ukrajinskog tenka sa ruskim snagama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar