Foto:EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Anatolij Lazarev (68), ruski svemirski stručnjak, nalazi se u neverovatnoj situaciji. Pre četiri godine je pobegao iz Rusije u Mađarsku, nadajući se da će pronaći svoj mir i skloniti se od tamošnje situacije, ali onda je završio u kućnom pritvoru i mora da nosi narukvicu za praćenje. U ovoj situaciji se našao jer je prevideo da mađarski premijer Viktor Orban ima izuzetno "poseban" odnos sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Narukvica koju nosi šalje signale radio prijemniku u njegovoj dnevnoj sobi, kako bi se osiguralo da se ne udalji previše od kuće u kojoj čeka da sazna da li on, njegova žena i dvoje dece, od sedam i deset godina, mogu da borave u Mađarskoj.

Njegov rat u svemirskoj korporaciji Roskosmos, a zatim i za njene ćerke kompanije, stavio ga je u srce dizajniranja raketa – izgadnju sistema goriva za rakete Sputni, Proton i Angara.

Nevolje su počele, kako je rekao, 2012. godine. Njegova kompanija je „pozvana“ da doprinese u iznosu od miliona dolara Jedinstvenoj Rusiji, političkoj stranci Vladimira Putina. Kada je on to odbio, protiv njegove kompanije je pokrenuta serija istraga, prvo od strane građanskog, a onda i vojnog tužioca. Tada su počele posete FSB-a, naslednika tajne policije KGB-a.

„Zašto jednostavno ne platiš?“, upitao ga je policijski inspektor. I nije – a onda je 2018. godine, kad je postalo jasno da će uznemiravanje nastaviti, pobegao je automobilom iz Rusije preko Belorusije, pažljivo izbegavajući da se ukrca na rezervisani let od Moskve do Beča, prenosi BBC.

Slučajno je odabrao Mađarsku za svoj novi dom.

„Jednom sam posetio prijatelja u jednoj banji, svidelo mi se i pomislio sam da će jedna zemlja EU mnogo ličiti na drugu. I da će me ako treba braniti sudovi“, rekao je.

U avgustu 2019. godine, mađarska policija ga je uhapsila kod kuće, postupajući po Interpolovoj crvenoj uzbuni koju je izdao ruski tužilac. Odveden je sa lisicama nakon što je njegov advokat već pokrenuo zahtev za azil.

U aprilu 2020. godine mađarski sud je odredio njegovo puštanje u kućni pritvor, što znači da mu je zabranjeno da napusti okrug. Drugo odeljenje suda zatražilo je od mađarske kancelarije za azil da preispita odluku da odbije njegov zahtev za azil.

Kancelarija za azil – ili Nacionalna generalna uprava za policiju sa strancima – odbila je na osnovu toga što je ruski glavni tužilac „ponudio garancije da njihov zahtev za izručenje nije bio usmeran na politički progon na osnovu političkih, etničnih, verskih, nacionalnih ili drugih osnova“.

Foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe

Ovo je predstavljeno kao „novi dokaz“.

„Mislim da je uticaj politike mađarske vlade jasan u odluci organa za azil“, rekao je Tamaš Fazekaš, advokat iz Mađarskog helsinškog komiteta, koji zastupa Lazareva.

„Kada smo toliko zavisni od ruske nafte i gasa i pošto je tako jasno da je mađarski premijer u prijateljskim odnosima sa Putinom, bilo bi ne samo naivno već i glupo verovati da to ne utiče na odluke mađarskih vlasti“, istakao je.

Otkako se vratio na vlast 2010. godine, mađarski premijer Viktor Orban nastavlja sa kako kaže, „pragmatičnim“ odnosom sa Rusijom, sa sastancima sa predsednikom Putinom svake godine i dugoročnim ugovorima za ruski gas, naftu i nuklearnu energiju.

Nedavno je premijer uspešno izborio izuzeće za rusku naftu sa naftovoda i stavio je veto na dodavanje ruskog patrijarha Kirila na listu sankcionisanih od strane EU.

Raketa Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

BBC je pitao Orbanov kabinet zašto veruju ruskom tužiocu, a ne mišljenju nezavisnih mađarskih sudova u slučaju Lazarev.

„Nacionalni generalni direktorat za policiju sa strancima, kao telo za sprovođenja zakona, deluje na osnovu zakona na snazi i… donosi individualizovane odluke o svojim postupcima koji su podržani informacijama iz širokog spektra mađarskih i međunarodnih izvora“, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nadležni se staraju da izvor koji se koristi bude objektivan i da ne generalizuje bilo kakvu ustavnu, socijalnu, pravnu ili institucionalizovanu komponentu zemlje porekla“, dodaje se.

Za BBC Lazarev je otkrio modele rakete na kojima je radio. U staklenom ormariću u hodniku kuće su rakete Sputnjik i Proton, a u svojoj spavaćoj sobi čuva model Angara. Njegovo poslednje lansiranje je bilo u aprilu ove godine.

Njegova deca su se igrala u svojoj sobi, govorići mađarski. „Sin mi je nedavno rekao da sada čak i sanja na mađarskom“, rekao je.

„U potpunosti razumem da je Mađarska veoma mala zemlja, okružena velikim državama. Mora da je teško pratiti nezavisnu politiku“, dodao je.

Još jedan slučaj u koji je bio uključen jedan Rus mu daje nadu. Biznismen Aleksej Torubarov je na kraju dobio azil 2019. godine, nakon što je njegov slučaj otišao sve do Evropskog suda pravde.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare