Vladimir Makarov Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Ruski general koga je Vladimir Putin nedavno otpustio, pronađen je mrtav, a kako mediji prenose, sumnja se da je izvršio samoubistvo.

General-major Vladimir Makarov (67) bio je zadužen za ‘borbu protiv ekstremizma’ u Rusiji i pronađen je mrtav u ponedeljak ujutro u selu Golikovo u blizini Moskve.

On je navodno predvodio suzbijanje protivnika ruskog predsednika, kao i novinara za koje se smatra da su neprijateljski raspoloženi prema Kremlju.

Makarov je preduzeo akciju i protiv mladih ljudi koji su protestovali protiv Putina.

Putin je izdao dekret da ga otpusti prošlog meseca, navodi se. Međutim, njegovi razlozi za to ostaju nejasni.

Vladimir Makarov Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Makarova supruga Valentina bila je u seoskoj kući sa suprugom u selu Golikovo u blizini Moskve u 7 ujutro kada je čula pucanj, kažu lokalni izveštaji.

Neki izveštaji kažu da je u blizini pronađena lovačka puška Berkut-2M. Drugi izveštaji kažu da je pištolj otkriven.

Njegova supruga je pozvala člana porodice i pozvala hitnu pomoć, ali bolničari nisu uspeli da spasu Makarova, navodi se u izveštajima i on je proglašen mrtvim.

Porodicu poginulog generala ispitivao je ruski istražni komitet, izvestio je Moskovski komsomolec, moskovski dnevni list.

U publikaciji se navodi da se vatreno oružje nalazi u kući. Rođaci su rekli da „nije znao šta da radi“ nakon što ga je Putin otpustio.

Telegram kanal VChK-OGPU citira izvor koji kaže da je Makarov bio u „dubokoj depresiji“ nakon svrgavanja.

Bio je zamenik načelnika Glavne uprave za borbu protiv ekstremizma pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je bila zadužena i za borbu protiv terorizma.

Njegova smrt nije prva smrt Rusa visokog profila. Desetine ruskih biznismena su pronađeni mrtvi od početka 2022. godine, a kako se navodi, stradali su pod nerazjašnjenim okolnostima.

Od 24. do 26. decembra desio se niz od četiri misteriozne smrti.

26. decembra Pavel Antonov – najbogatiji poslanik ruske Dume (parlamenta) i Putinov kritičar – poginuo je u Indiji ispavši kroz prozor hotela. Njegov saputnik Vladimir Bidenov pronađen je mrtav u istom hotelu četiri dana ranije.

Aleksej Maslov (69) bivši načelnik ruskih kopnenih snaga, preminuo je u bolnici 25. decembra, dok je Aleksandar Buzakov, deceniju na čelu ruskih „admiralitetskih brodogradilišta“, preminuo 24. decembra.

PROČITAJTE JOŠ:

U julu je penzionisani general-major Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije Jevgenij Lobačov (76) pronađen mrtav u julu u Moskvi. Njegova smrt je takođe proglašena samoubistvom.

Među nedavnim smrtnim slučajevima su i urednik popularnog ruskog propagandnog časopisa, potpredsednik Gazprombanke i visoki zvaničnik Gasproma. Jedan čovek je živ izgoreo nakon što je zaspao sa zapaljenom cigaretom u Moskvi, drugi je pao sa balkona, a drugi niz stepenice.

Sumnjive smrti značajnih Rusa takođe nisu ograničene na granice Rusije. U aprilu je Sergej Protosenja – bivši zamenik predsednika Novateka – pronađen obešen o rukohvat. Njegova supruga i ćerka pronađene su ubijene sa ubodnim ranama.

Biznismen Mihail Votford pronađen je mrtav u svom domu u Sariju u Engleskoj, dok je drugi – Vladimir Bidenov – preminuo u Francuskoj nakon što je udario glavom o ogradu.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar