Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Ruski "internet trolovi" sa sedištem u staroj fabrici oružja u Sankt Peterburgu ciljaju svetske lidere na internetu i šire podršku invaziji ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, saopštila je britanska vlada, pozivajući se na istraživanje.

Utvrđeno je da onlajn operativci naređujući sledbenicima da ciljaju zapadne medije i političare, prema istraživanju koje finansira vlada Velike Britanije, koja planira da to podeli sa velikim onlajn platformama i drugim vladama.

Sumnja se da je „fabrika trolova“ povezana sa Jevgenijem Prigožinom, osnivačem agencije za internet istraživanje, optuženom da mešanja u izbore u SAD 2016. godine, na kojima je Donald Tramp osvojio predsedničku funkciju. Sedište se navodno nalazi u iznajmljenom prostoru u fabrici mašina Arsenal u Sankt Peterburgu, kompaniji koja proizvodi vojnu opremu i tehnologiju.

Studija detaljno opisuje kako režim ruskog predsednika pokušava da manipuliše javnim mnjenjem na društvenim mrežama, kao i u odeljcima za komentare kod velikih medija, prenosi Gardijan.

Mete uključuju naloge na društvenim mrežama Borisa Džonsona, britanskog premijera, nemačkog kancelara Olafa Šolca i visokog prestavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja.

Istraživanje je pokazalo da su TikTok influenseri bili plaćeni da pojačavaju narativne Kremlja. Operativci su takođe pojačali iskrene poruke legitimnih korisnika društvenih mreža koje su u skladu sa gledištem Kremlja, naizgleda da bi izbegli mere na društvenim mrežama za borbu protiv dezinformacija.

Analiza sugeriše da je jedna od glavnih aktivnosti „brigadisanje“, kako bi se skrenula pažnja diskusije na društvenim mrežama i u odeljcima sa komentarima u novinama ka omiljenim mišljenjima. Uočena je i manipulacija anketama u zapadnim medijima, uključujući i istraživanje rezultata ankete o tome da li sankcije Rusiji imaju podršku.

Otkivene su aktivnosti na Tviteru i Fejsbuku, ali se pokazalo da su posebno koncentrisane na Instagramu, Jutjubu i TikToku. Kaže se da ključnu ulogu u mreži ima Telegram kanal pod nazivom „Sajber front Z“, a slovo Z osnačava podršku ruskom ratu u Ukrajini.

Čini se da su nalozi bendova i muzičara na društvenim mrežama, takođe bili meta operacija dezinformacija. Istraživači kažu da je grupa naizgled naučila taktike koje koriste teoretičari zavere Kjuanona, kao i teroristička grupa Islamska država.

Za farmu trolova se kaže da otvoreno regrutuje i upošljava plaćene radnike, pravdajući rat kao „patriotsku aktivnost u podršci „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini.

Britanska ministarska spoljnih poslova Liz Tras rekla je da se može dozvoliti da Kremlj i njegove „sumnjive firme trolova“ napadnu internet prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu.

#related-news_0

„Vlada Velike Britanije je upozorila međunarodne partnere i nastaviće da blisko sarađuje sa saveznicima i medijskim platformama na podrivanju rusih informacionih operacija“, istakla je.

Sekretarka za kulturu Nadin Doris je rekla da je su ovo podmukli pokušaji Putina i njegove propagandne mašine da obmanu svet o brutanosti koju nanosi narodu Ukrajine.

„Ovi dokazi će nam pomoći da efikasnije identifikujemo i uklonimo ruske dezinformacije i prate našu odlučnu akciju da blokiramo bilo koga da posluje sa RT i Sputnjikom pod kontrolom Kremlja“, rekla je.

Forin ofis nije identifikovao istraživače koji stoje iza ovog rata zbog zabrinutosti za njihovu bezbednost zbog obavljanja poslova koji su kritični prema režimu ruskog predsednika Vladimira Putina.

BONUS VIDEO: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar