Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane saopštlo je da su ruske snage "oslobodile" ceo region Hersona kao i delove Zaporožja, Nikolajeva i Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini.

Pored Herson, grada i regiona na jugu Ukrajine, ruske snage zauzele su i delove Zaporožja, u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana Evropi, kao i delove Nikolajeva i Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Rusije.

Kako saznaje CNN, Rusi sada u Hersonu pokušavaju da sprovedu referendum za nezavistost sa ciljem stvaranja novog entiteta pod nazivom „Hersonska Narodna Republika“.

CNN piše da je plan da se referendum održi u sredu ali da Rusi imaju probleme sa organizacijom pošto ne uspevaju da pronađu dovoljno ljudi.

„Oni ne mogu čak ni da održe lažni referendum, kao što su uradili 2014. u Lugansku i Donjecku, jer shvataju da nemaju kritičnu masu ljudi, čak ni samo za fotografiju za TV“, izjavio je za CNN Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko i dodao da nemaju ni ljude koji bi radili na biračkim mestima.

Prema njegovim rečima, situacija je bila znatno drugačija 2014. godine u Donbasu i na Krimu zbog toga što su, za razliku od sada, mnogi lokalni zvaničnici tada podržavali rusku inicijativu. Ipak, Denisenko priznaje da bi referendum u Hersonu i dalje mogao da se održi u nekom trenutku, samo ne toliko brzo koliko se Rusi nadaju.

Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: – / Sputnik / Profimedia

„Teoretski će moći da ga održe, ali će biti potrebno još vremena da se pripreme“, kazao je CNN-u zamenik gradskog veća Hersona Hlan Serhi.

Nezavisno od referenduma, ruske snage uspostavile su danas novu regionalnu vladu u Hersonu, ni 24 sata nakon što su juče zauzele zgradu Gradskog veća i izbacile lokalnu vladu, saopštile su ukrajinske regionalne vlasti.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

Bonus video: AP: Retrospektiva Buča

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar