Foto: Shutterstock

Pošiljka od 600 tona osiromašenog uranijuma krenula je u ponedeljak 22. juna iz postrojenja za nuklearno gorivo u Nemačkoj ka Rusiji.

Dvanaest železničkih vagona sa ovom materijom napustilo je fabriku Urenko (Urenco) u mestu Gronau, blizu holandske granice, saopštila je grupa Ekodifens, a prenosi BBC.

Ovaj nuklearni otpad će morskim i železničkim putem biti premešten u postrojenje na Uralu.

Zvaničnik kompanije Urenko je za BBC rekao da će se taj uranijum dodatno obogatiti u Rusiji, a da će taj proces ispuniti sve ekološke standarde.

Ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom insistira na tome da je netačno i pogrešno odnositi se prema osiromašenom uranijumu kao otpadu.

Foto: Shutterstock

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine iz države kojom predsedava Vladimir Putin dugo su zabrinuti da bi Rusija mogla vremenom da postane „deponija“ radioaktivnog materijala iz elektrana.

Grinpis je prošle godine protestovao nakon što su nemački mediji objavili da je Urenko nastavio isporuku osiromašenog uranijuma iz Nemačke u Rusiju posle pauze od 10 godina. Rusija je prekinula tu praksu 2009. godine, pod pritiskom ekologa, a onda to prekinula.

U ponedeljak su aktivisti Grinpisa u Nemačkoj objavili video zapise na društvenim mrežama na kojima se vidi železnička kompozicija na putu iz Gronaua, kao i fotografije antinuklearnih demonstranata.

Zašto se otpad šalje u Rusiju?

Prema izveštaju Ekodifensa na ruskom jeziku, deo će biti isporučen morskim putem u Rusiju preko luke Amsterdam.

Isporuka će, kaže ova grupa za zaštitu životne sredine, konačno stići do elektrohemijskog kombinata u Novouralsku, udaljenom 3.400 kilometara u ruskim Uralskim planinama.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Grupa veruje da je ove godine iz Nemačke u Rusiju već isporučeno blizu 3.000 tona osiromašenog uranijuma.

Portparol Urenka sa kojim je kontaktirao BBC rekao je da ne mogu da daju detalje o ovim pošiljkama iz „bezbednosnih razloga“.

Međutim, Urenko je potvrdio da ima ugovor sa firmom koja se zove Trejdevil (Tradevill), podružnicom kompanije Teneks (Tenex) koja je, zapravo, prekookeanska kompanija u sastavu ruskog Rosatom-a.

Prema tom ugovoru, ostaci osiromašenog uranijuma šalju se u Rusiju na dalju obradu. Proizvod obogaćen uranijumom se zatim vraća u Urenko, dok njegova osiromašena varijanta u Teneksu.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

„To je uobičajena i legalna praksa“, kažu ispred Urenka.

Urenko, kompanija koja predstavlja partnerstvo nemačke, britanske i holandske kompanije, saopštila je da su njegovi predstavnici pregledali objekte koji su uključeni u taj proces i utvrdili da su u skladu sa svim međunarodno priznatim logističkim standardima, koji uključuju rukovanje, skladištenje, čuvanje i obradu nuklearnog materijala, kao i odgovarajuće ekološke standarde.

Razlozi za brigu

Jedno od velikih pitanja je koliko se otpada na kraju vrati u Nemačku, iako aktivisti tvrde da najveći deo ostaje u Rusiji.

Ekolozi su u strahu jer postoje realne strepnje toksičnog zagađenja u slučaju izlivanja u more.

Razne ekološke grupe i aktivisti iz Rusije, Nemačke i Holandije su 15. juna poslali peticiju za obustavu pošiljki, adresiranu na predsednika Rusije Vladimira Putina i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Peticija poziva na okončanje „kolonijalne politike premeštanja opasnog tereta iz Evrope u sibirski i uralski region Rusije“.

U peticiji tvrde da Nemačka ima pogodnu tehnologiju da se bavi sopstvenim nuklearnim otpadom i završavaju je rečima: „Rusija nije deponija!“

Grinpis je prošle godine tvrdio da Rusiji nedostaje plan za korišćenje osiromašenog uranijuma u velikoj meri. Optužbu je odbacio Teneks, a ruskim medijima je rečeno da ova tvrdnja nije u skladu sa stvarnošću.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar