Foto:profimedia.rs

Otkako je počeo rat u Ukrajini, Rusija je izgubila veliki deo svog naoružanja kao i municije. Kako se navodi mesecima unazad, ona oružje kupuje od zemlje koja je omražena u EU, odnosno od Irana i to više nije nikakva tajna. Ova zemlja šalje Rusiji municiju, kao i artiljerijske i tenkovske granate i rakete, a dronovi Šahed su već posebna priča. CNN u jednom od svojih tekstova tvrdi da postoji posebno tvrđena ruta kojom iranskog oružje stiže do Rusije, ali i da postoji mogućnost da "Iran potkrada Putina".

Navodni ugovor o oružju koji je video Skaj njuz nudi prvi čvrsti dokaz da je Iran prodao municiju Rusiji za rat u Ukrajini, tvrdi obavešteni bezbednosni izvor. Ako je autentičan, dokument na 16 stranica, datiran 14. septembra 2022. godine, izgleda se odnosi na uzorke različitih veličina artiljerijskih i tenkovskih granata i raketa u vrednosti od nešto više od milion dolara.

Iran isporučuje municiju Rusiji

Izvor ga je podelio zajedno sa pet stranica navodno povezanog ugovora koji uključuje cevi za tenk T-72 i cevi za artiljerijsku haubicu, kao i čaure za municiju. Taj posao je vredeo oko 740.000 dolara. Skaj njuz nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri autentičnost dokumenata. Međutim, bezbednosni izvor je naveo: „Ovo je ugovor između Iranaca i Rusa u vezi sa municijom… Verujemo da je 100% odsto autentičan“.

Skaj njuz je dokumente pokazao Denisu Šmigalu, ukrajinskom premijeru, kada je posetio Britaniju u maju i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju. Kijev i London su rekli da planiraju da istraže autentičnost materijala i da će preduzeti mere ako se utvrdi da je verodostojan.

„Sumnjali smo da se tako nešto dešava. Čim to ispravno proverimo, moći ćemo da postupimo po ovome“, rekao je Vadim Pristajko, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, u nedavnom intervjuu za Skaj njuz.

Kleverli je u odvojenom intervjuu rekao: „Kada nam se informacije predstave, mi ćemo gledati da ih procenimo i potvrdimo. I naravno, donećemo odluke na osnovu toga“. On je rekao da je Velika Britanija već uvela sankcije Teheranu nakon što je režim isporučio dronove za napade Rusiji, koji su terorisali ukrajinske gradove.

„Tamo gde imamo dokaze da je Iran pružio vojnu podršku Rusiji u pokušaju ruske invazije na Ukrajinu, mi smo preduzeli akciju i mi ćemo, naravno, uvek činiti isto“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Obavešteni bezbednosni izvor je naveo da je navodni ugovor o naoružanju bio dokaz da se ova podrška odnosila na municiju i drugu vojnu opremu.

„Naša je procena da su to bili ‘uzorci’ oružja pre daljih isporuka“, tvrdi izvor. Rat Rusije u Ukrajini iscrpljuje zalihe municije na obe strane. Zapadni saveznici se bore da nastave da naoružavaju Kijev, dok je Moskva svoju odbrambenu industriju postavila na ratne noge.

„Potkradaju Putina“

Skaj njuz je ranije objavio navode da je Iran isporučio Rusiji velike količine metaka i municije preko teretnih brodova u Kaspijskom moru u januaru. Iako nije bilo moguće proveriti autentičnost ugovora, Skaj njuz je pokazao fajl brojnim stručnjacima. Rekli su da je sadržaj „verovatno autentičan“ i da se datum – 14. septembar 2022. – podudara sa odvojenim izveštajima o ovoj vrsti transakcije koja se navodno dogodila.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Prvi aneks ugovora uključuje tablicu sa stavkama navedenim na ruskom jeziku i količinama. Uključuje 40.000 visokoeksplozivnih projektila 122 mm, 14.000 visokoeksplozivnih projektila 152 mm i 10.000 visokoeksplozivnih projektila 125 mm. U dodatnom aneksu nalazi se još jedna tablica iste vrste municije.

Pukovnik Hamiš de Breton-Gordon smatra da je cena za Rusiju poprilično skupa ako se radi o tako relativno maloj količini.

„Nadajmo se da Iranci potkradaju Putina!“ istakao  je. Ugovor uključuje „sertifikat krajnjeg korisnika“, ali ime krajnjeg korisnika ostavljeno je prazno.

Dodatak ugovora sadrži tablicu koja uključuje uzorke municije i oružja u vrednosti od 741.860 dolara. Radi se o dve cevi od 125 mm za tenk T72, svaka cev po ceni od 85.750 dolara, i dve cevi od 122 mm za D-30 Haubicu, po ceni od 54.750 dolara za jednu. Dodatak takođe navodi delove municije koje treba poslati, uključujući 12 komada „tela granate“ i „medene čaure“ za municiju od 122 mm i 152 mm. Ukrajinski ambasdor rekao je da je ugovor, ako je autentičan, dokaz da Rusiji ponestaje zaliha za ratovanje, prenosi Skaj njuz.

Dronovi Šahed

Međutim, Rusija ima dovoljno dronova iranske proizvodnje da nastavi sa napadima na Ukrajinu svakog dana, upozorio je zvaničnik ukrajinskog vazduhoplovstva.

Portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da ruske snage imaju više nego dovoljno zaliha dronova Šahed-136 da nastave sa napadom, prenela je ukrajinska novinska agencija NV.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

„Šahedi se sada lansiraju toliko često da nije jasno da li otkrivaju ili iscrpljuju našu protivvazdušnu odbranu“, rekao je Ihnat, prenosi NV.

Ruta kojom oružje stiže iz Teherana u Moskvu

CNN je krajem maja pisao kako kroz Kaspijsko more prolazi ruta – koja obezbeđuje direktan put između Irana i Rusije. Ona postaje sve opterećenija teretnim saobraćajem, uključujući sumnjive transfere oružja iz Teherana u Moskvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se saradnja između dve zemlje produbljuje, ruta Kaspijskog mora se koristi za premeštanje dronova, metaka i minobacačkih granata koje je ruska vlada kupila od iranskog režima kako bi ojačala svoje ratne napore u Ukrajini, smatraju stručnjaci. Podaci o praćenju pokazuju da brodovi u regionu sve više postaju „mračni“ – što sugeriše rastuću nameru da se prikrije kretanje robe.

A analitičari kažu da bi zapadni saveznici Ukrajine imali malo moći da zaustave takve isporuke oružja.

„Ne postoji rizik za iranski izvoz u Kaspijsko more zbog graničnih zemalja – one nemaju sposobnost ili motiv da zabrane ovakve vrste razmene“, rekao je Martin Keli, vodeći analitičar obaveštajnih službi u bezbednosnoj kompaniji EOS Risk Group.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare