Foto:EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI; EPA-EFE/Mohammed Badra; shutterstock

Rusija pokušava da poremeti Olimpijske igre u Parizu kampanjom dezinformacija, koja uključuje snimak sa lažnim Tom Kruzom, koji je deo dokumentarnog filma u kom se kritikuje organizacija koja stoji iza igara, navodi se u novom izveštaju Majkrosofta.

Majkrosoft je saopštio da mreža poveza sa Rusijom vodi „kampanje zlonamernog uticaja“ protiv Francuske, Emanuela Makrona, Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Igara u Parizu, a događaj je za manje od 80 dana. Rusiji je zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama 2024.

Lažni video sa Tomom Kruzom, koji se pojavio na platformi za razmenu poruka Telegram prošle godine, zove se „Olimpijske igre su pale“ i koristi se zvuk glasa filmske zvezde generisan veštačkom inteligencijom da predstavi „čudan, scenario“ koji omalovažava MOK. Takođe se lažno tvrdi da je dokumentarac producirao Netfliks, piše Gardijan.

Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

„Video jasno signalizira da su kreatori sadržaja posvetili dosta vremena projektu i demonstrirali više veštine od mnogih kampanja koje primećujemo“, navodi se u analizi Majkrosofta.

Video je snimila grupa povezana sa Kremljom pod nazivom Storm-1679, koja je u prošlosti obmanjivala američke glumce.

Aktuelna kampanja uključuje kolekciju video snimaka koji šire strah od nasilja tokom igara, koje traju od 26. jula do 11. avgusta. Grupa je objavila lažne vesti da Parižani plaćaju osiguranje imovine u očekivanju terorističkih napada i da je četvrtina karata vraćena zbog straha od terorizma. U oba snimka su lažirani poznati emiteri Euronews i France24.

Foto:EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Nalozi na društvenim mrežama povezani sa grupom Storm-1679 prikazuju slike za koje se tvrdi da predstavljaju grafite u Parizu koji prete nasiljem Izraelcima koji prisustvuju igrama.

„Majkrosoft nije primetio nikakvu nezavisnu potvrdu da grafiti postoje, što sugeriše da su slike verovatno digitalno generisane“, navodi se u izveštaju.

Rusija ima dugu tradiciju u nastojanju da potkopa igre, saopštila je tehnološka firma, uključujući kada je Sovjetski Savez bojkotovao događaj u Los Anđelesu 1984. i delio letke koji izazivaju podele Olimpijskim komitetima u zemljama uključujući Zimbabve, Šri Lanku i Južnu Koreju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Druga ruska grupa, poznata kao Storm-1099 ili „Doppelganger“, postavila je lažne sajtove sa vestima na francuskom jeziku. Lažne verzije medija „Le Parisien“ i „Le Point“ takođe predstavljaju francuskog predsednika Emanuela Makrona kao političku ličnost koja je ravnodušna prema problemima sa kojima se suočavaju francuski građani.

Majkrosoft je saopštio da očekuje da će se ruski napori proširiti na druge jezike i da će pokušati da preplave društvene mreže putem automatizovanih naloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare