Foto:

Upad izraelske vojske u bolnicu Al Šifa, najveću u Pojasu Gaze, označio je nepredvidivu prekretnicu u sukobu ove zemlje sa terorističkom organizacijom Hamas, koja vlada enklavom u kojoj žive Palestinci. Hiljade pacijenata i raseljenika se u tom trenutko nalazilo u bolnici. Oni su u ispovestima za lokalne medije rekli da Izraelci nisu doneli nikakvu pomoć i zalihe, već samo teror i smrt koja se nekontrolisano širi.

U noći između utorka i srede saopšteno je kako su izraelski tenkovi ušli u najveću bolnicu u Gazi.

Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Khader Al Zanoun / AFP / Profimedia

„Možemo da ih vidimo kako su uperili tenkove ka bolnici… ušli su u bolnički kompleks“, rekao je reporter palestinske novinske agencije Vafa Kader Al Zanun.

Doktor u bolnici Munir al-Burš apelovao je na opreznost.

Strah i neizvesnost

„Vaš boravak u bolnici će stvoriti strah i histeriju među pacijentima. Svih šest spratova bolnice su puni ljudi“, rekao je on.

Foto: Doaa Albaz / AFP / Profimedia

Već pet dana, izraelska vojska se približavala bolnici, gde su stotine pacijenata, uključujući novorođenčad, ostali bez struje i sa minimalnom količinom hrane.

Očevici su rekli kako su tenkovi ušli u kompleks u tri sata ujutro i da je jedan bio parkiran ispred odeljenja za hitne slučajeve. Direktor bolnica na toj teritoriji Muhamed Zakut rekao je da su izraelski vojnici ušli u odeljenje hitne pomoći i zgradu hirurgije u kojoj se nalaze i jedinice intenzivne nege. Mediji su preneli kako su izraelski vojnici koristili zvučnike preko kojih su zahtevali da svi muškarci između 16 i 40 godina napuste svaki deo bolničkog kompleksa sem odeljenja hirurgije i hitne pomoći i pređu u dvorište bolnice.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

„Svi muškarci stariji od 16 godina, podignite ruke. Izađite iz zgrade i idite prema dvorištu i predajte se“, povikao je jedan izraelski vojnik.

Oko 1.000 palestinskih muškaraca ubrzo je odvedeno u dvorište bolnice, a neke od njih izraelski vojnici su skinuli do pasa, ne bi li proverili da li imaju oružje ili eksploziv.

Izrael je saopštio da su odbrambene snage (IDF) u sukobu koji je izbio u krugu bolnice ubile militante, ali da u samoj bolnici nije bilo borbi. IDF je objavio video na kojem su prikazani izrealski vojnici koji nose kutije u bolnicu na kojima piše „hrana za bebe“ i „medicinski materijal“.

Foto:Abed Zagout / AFP / Profimedia

Portparol palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al-Kudra rekao je da su „samo doktori, pacijenti i raseljena lica“ bili u bolnici kada je vojska ušla u odeljenje hitne pomoći.

„Nemamo čega da se plašimo ili da krijemo“, rekao je on.

Nemoć lekara

Medicinar koji radi na pomenutom odeljenju u Al Šifi, Omar Zakut, rekao je da su izraelski vojnici pritvorili i napali neke muškarce koji su se tamo sklonili.

Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Ismail Zanoun / AFP / Profimedia

„Oni nisu doneli nikakvu pomoć ili zalihe, već samo teror i smrt“, rekao je on.

IDF je napad opisao kao „preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom delu u bolnici Al Šifa. Prema navodima vojske, operacija je bila zasnovana na obaveštajnim podacima.

„Razbijen operativni centar“

Izraelske vlasti dugo su tvrdile da Hamas koristi područje ispod bolnice kao komandni centar, ali i Hamas i bolničko osoblje odbacuju te tvrdnje.

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

IDF je takođe saopštio da su vojnici pronašli „oružje i drugu opremu“ u Al-Šifi i da su videli „konkretne dokaze da su teroristi Hamasa koristili bolnicu Šifa kao svoj štab“. Izraelci su objavili i snimke iz bolnice, koja je sada u potpunosti pod njihovom kontrolom. Kako navode, uspeli su da osvoje „Hamasov operativni štab“ koji je bio skoncentrisan u bolničkom kompleksu.

Hamas je rekao da tvrdnje IDF-a nisu ništa drugo do nastavak „laži i jeftine propagande“, kojom Izrael pokušava da opravda svoj zločin usmeren na uništavanje zdravstvenog sektora u Gazi.

Upad u bolnicu nastavljen je i kasnije tog dana, iako detalji operacije nisu bili u potpunosti dostupni zbog nestanka mreže, za koje su dva glavna palestinska mobilna operatera navela da je uzrokovana nedostatkom goriva. Takođe nije mogao da se uspostavi kontakt ka bolnici Al Šifa i zvaničnicima ministarstva zdravlja Gaze.

Foto:APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus rekao je da je njegova organizacija izgubila kontakt sa lekarima u Al Šifi.

U kasnim popodnevnim satima, Burš je rekao da su izraelske trupe i dalje u bolnici.

Izraelska racija je usledila nakon opkoljavanja kompleksa u kom su medicinari, pacijenti i civilima koji su se sklonili od konstantnog granatiranja. Osoblje je navelo da su sve pacijente premestili u bolničke hodnike i dalje od prozora, plašeći se pucnjave. Direktor bolnice je za „Gardijan“ rekao da su neki koji su ranije ove nedelje pokušali da pobegnu iz Al Šife bili opkoljeni pucnjavom dok su napuštali bolnicu, zbog čega su bili primorani da se vrate nazad.

Pročitajte još...

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u utorak umrlo 40 pacijenata, pošto pet dana nije bilo goriva koje je bilo potrebno za napajanje generatora za mašine za dijalizu i drugu vitalnu medicinsku opremu. U bolnici je takođe ponestalo i čiste vode.

„Ovo postaje masovna grobnica“, kažu lekari.

Leševi su bili nagomilani ispred bolnice, a osoblje je bilo previše uplašeno da se šeta između bolničkih zgrada. Kancelarija Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja saopštila je da je osoblje u Al Šifi, koje je decenijama bilo temelj celokupnog medicinskog sistema u Gazi, započelo da priprema masovne grobnice da bi smestilo 180 tela ispred bolnice, jer nije bilo drugog načina da se sahrane mrtvi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar