Porodica izraelske dizajnerke nakita Moran Janaj (40), koju su pripadnici palestinske ekstremističke organizacije Hamas oteli prilikom upada iz Pojasa Gaze 7. oktobra na muzički festival Supernova na jugu Izraela, već 19 dana mole se da im se ona bezbedno vrati.

Ekipa N1, koja već danima boravi u Izraelu, pričala je juče sa njenom rođakom Kineret Stern, koja nam je rekla da je Moran tamo postavila svoj štand za prodaju nakita kada su militanti Hamasa upali.

Nesrećna žena snimljena je kako se sedi u kanalu, moleći militante Hamasa da je ne povrede.

Njena rođaka kaže da je ona nedavno napunila 40 godina.

„Veoma smo bliske, od rođenja. Ona je samo mesec dana starija od mene. Čitavo smo detinjstvo provele zajedno. Tek što je napunila 40. Kao i ja. Razgovarale smo o tome, o krizi srednjih godina. Rešila je da promeni život, otvorila novi biznis. Ona je umetnica, dizajner nakita. Bila je tako uzbuđena što će učestvovati na fetivalu. Moran je divna osoba. Tako lepa. Ne samo spolja, nego i iznutra. Uvek pomaže drugima, uvek je brine o svima kojima je to potrebno. O psima i mačkama najviše. Aktivno se bori za prava životinja i brine o njima. Kod kuće je čeka veliki broj ljubimaca. I nas ima. Koji je čekamo…“, rekla je Kineret za N1.

Poslednji put čule su se upravo te subote.

Moran Janaj

„Poslednji put naša porodica je sa njom razgovarala u subotu ujutru oko osam sati, kada je pozvala roditelje. Rekla im je da su ih napali. Da je ona sa nekoliko prijatelja uspela da pobegne. Da beže. I da nema dovoljno baterije, ali da ne brinu, oni beže i nada se da će uskoro da budu bezbedni. Ono što znamo je da su naleteli na zasedu terorista i razdvojili su se. To je poslednji put da je neki Izraelac video Moran. Bilo je to oko devet ujutru“, rekla je ona.

Od tog momenta porodica je, kako kaže, u košmaru.

„Živimo noćnu moru. Moja porodica je pokušavala da nađe neki trag gde je, u kojoj je situaciji, da li je zdrava ili ne. Zvali smo bolnice, zvali smo vojsku. Zvali smo policiju. Pretražili smo internet. I tako smo našli video“, objasnila je ona.

Moran Janaj Foto: Elinor Shahar Personal Management via AP

Video su našli pretražujući tagove i našli ga pod tagom „teroristi“.

„Ti teroristi, užasni, loši ljudi. Oni su slikali svoje zločine i postavili na internet. Moja porodica se raspala od tuge kada je videla te snimke. Našli smo Moran na jednom od videa. Moran je zdrava. Sedi na zemlji, moli za život. Moli ih da je ne povrede. Negde je na polju. Ne može da se vidi tačno gde je“, rekla je Kineret.

Lokacija je negde u blizni Pojasa Gaze, ali ne znaju tačno gde.

Moran Janaj Foto: Elinor Shahar Personal Management via AP

“ Verovatno je snimljeno nekolko minuta do sat vremena nakon što su je uhvatili. Čekali su naređenja šta sa njom da rade. I to je to. Imamo indicije da je tamo. U Pojasu Gaze. Doblili smo formalno obaveštenje izraelske vojske da je oteta“, objasnila je ona.

Porodica je u kontaktu sa izraelskom vojskom.

„Sada jesmo. Trebalo im je skoro nedelju dana da stupe u kontakt sa svim porodicama i da uđu u trag svima. Govorimo o više od 200 ljudi. To je suludo“, kazala je za N1.

Moran Janaj Foto: Elinor Shahar Personal Management via AP

Kineret kaže da oseća da je Moran i dalje živa.

„Zaista verujem da će uskoro biti kod kuće. Verujem da je jaka. Ona je dobra osoba. Znam da može da nađe snage u sebi da preživi ovaj užasan trenutak. Znam da verovatno pomaže onima kojima je pomoć potrebna jer im trebaju lekovi, ili su povređeni …. (uzdah) Znam. Znam da ovo mora da ima dobar kraj“, veruje ova žena.

Kineret dodaje da se život deli na onaj pre i posle 7. oktobra.

„Naš se život dramatično promenio. Život koji je bio pre 7. oktobra više neće biti isti. Osećam tako duboku bol. Nisam mogla da zamislim da čovek ovako može da se oseća. Da život može da bude tako mračan“, kazala je ona za N1.

Pročitajte još...

Na kraju dodaje da se nada da će svet biti uz Izrael.

„Nadam se da ćemo svi da se ujedinimo da donesemo dobro ovom svetu. Ne možemo da sa strane gledamo ovaj užasan čin. Ovaj zločin protiv čovečnosti. Danas je ovde. Danas je moja rođaka. Danas je Izreal. Sutra je vaša porodica. Sutra je kod vas u dvorištu. Moramo da se ujedinimo. Ne smemo da tolerišemo ovakve činove. Ovaj teror. Znam da kada preko vesti čujete o akcijama koje se dešavaju hiljadama kilometara od vaše kuće, to zvuči kao neka fanatazija. Zvuči kao nešto što je veoma daleko od vas. I ja sam se tako osećala do pre dve i po nedelje. Mogu da vam kažem da svakome može da se desi, ako nismo ujedinjeni protiv ovih zločina“, zaključila je ona.

Ekipa N1 u Izraelu razgovarala je sa preživelima u jednom od kibuca, koji su uspeli da izbegnu smrt ili zatočeništvo 7. oktobra. Njihove ispovesti gledaoci N1 čuće večeras.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar