Foto: Shutterstock

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je danas da ni petog dana od opštih izbora, CIK ne može da objavi rezultate sa skoro hiljadu biračkih mesta, jer birački odbori rezultate glasanja nisu obradili u zakonskom roku od 24 sata.

„Zbog njihovog nerada, veliki teret je spao na opštinske i gradske izborne odbore. Opštinska izborna komisija utvrdjuje zbirne, objedinjene rezutate za sve nivoe vlasti za koje su sprovedeni izbori i o tome sastavlja zapisnik“, rekao je Arnautović.

Dodao je da je Pravilnikom o sprovodjenju izbora utrvrdjeno da, ukoliko opštinske ili gradske (OIK/GIK) izborne komisije to nisu u mogućnosti da urade, CIK-u se podnosi zahtev za otvaranje vreća s glasačkim listićima.

„Ni taj rok nije poštovan, jer je bilo previše biračkih mesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezutate“, naveo je Arnautović.

CIK je naredio otvaranje vreća u više od 60 gradova i opština.

Izbori u Bosni Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

„Rok za izvršenje te naredbe je istekao u sredu u ponoć, a nije ga poštovalo 11 izbornih komisija. Tim izbornim komisijama uputili smo ponovo naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mesta, čak i s onih koji nisu overeni, i da će njihova overa će biti izvršena u Glavnom centru za brojanje“, kazao je Arnautović.

Dodao je da su birački odbori s biračkih mesta na koje se odnose naredbe CIK-a, pogrešno pakovali izborni materijal.

Pročitajte još:

„Problem je u tome što političke stranke imenuju biračke odbore. Najvažnije im je bilo da izveštavaju stranku koja ih je predložila, a ne IOK/GIK. Dok politički subjekti budu imali monopol za sastav biračkih odbora, imaćemo ovakvu situaciju. CIK je tražio da se promeni način imenovanja biračkih odbora. Naša inicijativa nije čak ni razmatrana“, požalio se Arnautović.

Predednik CIK BiH je naveo da još nije moguće ulagati prigovore za ponovno brojanje glasova ili ponavljanje izbora.

Članica CIK BiH, Irena Hadžiabdić, izjavila je da je sumnjivo kada neko u „mrtvoj trci“ za pobedu na nekom biračkom mestu ima nula glasova.

Izbori u Bosni Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Dodala je da je zakon vrlo jasan o poništavanju izbora, dodavši da će CIK jasno sagledati da li ima uslova za to.

Rekla je i da će po službenoj dužnosti tražiti da se otvore sva sporna biračka mesta i izvrše provere.

„Tek tada se može govoriti da je bilo reč o nepravilnostima koje su mogle uticati na izbornu volju toliko da se ti izbori moraju poništiti. Sigurna sam da će biti takvih situacija, ali u ovom momentu ne znamo u kojem obimu“, kazala je Hadžiabdić.

BONUS VIDEO Draško Stanivuković o izborima u RS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar