Jedan je restoran u Grčkoj došao na zao glas jer malene obroke prodaje po astronomskim cenama. Na restoran DK Ojster na ostrvu Mikonosu već se požalilo mnogo gostiju koji kažu da su cene pića i hrane previsoke.
Iako ovaj ‘ostriga-bar‘ obećaje ‘ultimativno luksuzno iskustvo‘, mnogi su njihovi gosti ostali u šoku kad su videli račun.
Jedan par na medenom mesecu tako se požalio da je platio 29 evra za jednu ostrigu, dok je drugi par platio 800 evra za piće, predjelo i salatu. Gosti se redovno žale da ih restoran doslovno ‘dere‘, piše Dejli mejl.
Aleks i Lindzi Brin iz Toronta u Kanadi trebali su još u maju prošle godine ludo da se provedu na svom medenom mesecu, prenosi Jutarnji list.
Međutim, nije im baš bilo do veselja kada im je DK Ojster naplatio gotovo 400 evra za pivo, koktel i desetak kamenica.
Aleks i Lindzi kažu da im osoblje restorana nije dalo cenovnik pre nego što su ih šokirali astronomskim iznosom.
Takođe, rekli su da su ih odveli u posebnu prostoriju da plate, umesto da im račun donesu za sto.
Nakon što su se požalili osoblju restorana, oni su im se pravdali pokazujući im deo računa na kojem je sve pisalo na grčkom.
„Otišli smo u bar sa ostrigamo nešto pojedemo i popijemo. Odmah su nas pitali želimo li ostrige i uopšteno su bili prilično napadni. Muž je naručio pivo, a ja sam zatražila cenovnik. No umesto da mi da cenovnik, konobar je počeo nabrajati različite vrste alkohola koje imaju poput votke i džina. Ne znam zašto im je bilo tako teško da donesu cenovnik“, kazala je Lindzi.
Kad je cenovnik napokon stigao, to je bio običan papir s napisanim vrstama alkohola koje prodaju.
Naručila je Aperol Spritz nakon čega je konobar rekao: „Znate šta bi jako lepo išlo uz ove ostrige? Rakovi. Da vam donesem malo?“
Srećom, nisu naručili.
„Moj muž je otišao na WC i kad se vratio, rekao je da mu se učinilo da je unutra vidio jelovnik na kojem je pisalo da naplaćuju 29 evra po ostrigi. Rekla sam da nema šanse. No već smo pojeli ostrige pa smo se pribojavali konačnog iznosa“, rekla je Lindzi.
Nakon nekog vremena, konobar se vratio s desertom.
„Počeo je stavljati različite deserte na naš sto. Rekli smo da ih ne želimo, a on nas je počeo vređati jer ih nismo hteli uzeti. Kad smo bili spremni da odemo, rekli su mom mužu da ode u posebnu sobu da plati, što je jako neobično. Dobili smo račun koji je bio preko 400 evra. Bili smo u šoku, ali smo ipak platili i otišli“, kazala je ona.
„To je bilo potpuno ludo. Sad mi je drago da se nismo posvađali ili odbili da platimo jer je to po nas moglo moglo završiti i gore. Oni prepoznaju turiste i iskorišćavaju ih“, rekla je.
Dimitrios Kalamaras, vlasnik restorana DK Ojster, rekao je da su njihove tvrdnje čista laž.
„Nažalost, svima nama koji radimo u ugostiteljstvu stalno se obraćaju razni ‘influenceri‘ koji umesto da zarađuju za život reklamirajući proizvode i usluge svojoj publici, vrše pritisak i traže besplatne obroke. Restoran DK Ojster oglašavali smo na načine koje smatramo prikladnima i nećemo pokleknuti pred influencerima koje je privuklo prekrasno ostrvo Mikonos“, rekao je Kalamaras.
No čini se da su još neki gosti imali jednako neugodno iskustvo.
Nedavno je američki par dobio vrtoglavi račun od 860 eura za dva mohita, četiri raka i salatu.
Džesika Jarnal i Adam Hagaun iz Montane, kažu da su verovali da kokteli koštaju 27 evra svaki kada su naručili u baru s ostrigama na plaži Platis Gialos.
Kad su se požalili na račun, konobari su im rekli da mali kokteli koštaju 26,80 eura, no da su oni popili velike koji koštaju 107 dolara svaki.
Slično je bilo i sa rakovima.
O ovom je baru na plaži već se pisalo te je utvrđeno da domaći plaćaju jednu, a stranci drugu, mnogo višu cenu. Naime, lokalci za ostrigu moraju platiti tek pet dolara.
I Džesika Jarnal je ostala u šoku zbog ogromnog iznosa, ali je rekla da je osoblje insistiralo da plate pa su podmirili račun u gotovini i otišli. Inače, njen dečko Adam Hagaun je dve godine štedeo za putovanje u Atinu, kao i na Mikonos i Santorini u maju 2022. godine.
„Spolja na ulici su bili konobari koji su pokušavali uvesti ljude u restoran. Pitali su hoćemo li jesti, a mi smo rekli da ćemo uzeti jedno piće. Tražila sam jelovnik s cenama kako bih bila sigurna da možemo platiti. Zbog jelovnika se činilo kao stvarno pristupačno mesto za jelo. Pitali smo za neke preporuke, a oni su nam preporučili rakove i grčku salatu pa smo rekli, ‘Ok, razmislićemo o tome'“, kazala je ona.
„Onda su izneli porudžbinu. Rekli smo im da još nismo ništa naručili, a oni su rekli da jesmo. Postojala je jezička barijera pa mislimo da je, kad smo rekli da ćemo razmisliti o tome, konobar mislio da smo pristali pa su počeli iznositi hranu“, kazala je.
„Mislila sam da će u najgorem slučaju to koštati oko 300 evra. Očekivali smo da će biti malo skuplje, ali ne toliko koliko je bilo, pogotovo s obzirom na kvalitet hrane. Račun je bio preko 800 evra, a ja sam pomislila: ‘Nema šanse!’ Otišla sam do upravnika i rekla mu da želim videti detaljan račun“, dodala je.
Džesika kaže da je guglala njihov jelovnik i pokazala da na njemu piše 25 dolara za mohito, ali je na njenom računu pisalo 100 evra.
„Izgledalo je kao 38 evra za rakove, a bio je 38 eura za gram rakova i još postoji minimum koji morate naručiti. Za šankom je konobar pokazao malu čašicu i kazao: ‘To je mohito od 25 evra, a vi ste naručili mojito od 100 evra’. Rekla sam mu da nisam uopšte imala izbora. Osim toga, mohito uopšte nije bio dobar. Bio je odvratan. Konobari nisu hteli da razgovaraju i rekli da moramo platiti račun. Bili smo toliko zatečeni da smo jednostavno platili prokleti račun i otišli“, kazala je Džesika.
BONUS VIDEO: Policajci na Floridi „uhapsili“ aligatora