Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa objavili su danas izveštaj u kojem tvrde da je predsednik SAD Džo Bajden počinio prekršaje zbog kojih može da bude opozvan, odnosno da je trgovao uticajem radi ličnog i bogaćenja svoje porodice preko poslova sa inostranstvom koji su počeli 2014. godine.

U izveštaju na 291 strane, koji su sačinila tri odbora Predstavničkog doma, navodi se da je Bajden profitirao od šeme trgovanja uticajem da bi se lično obogatio, kao i članove njegove porodice preko poslova sa inostranstvom koji su počeli 2014. godine, kada je Bajden bio potpredsednik SAD, preneo je Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Navodi se da je Bajden iskoristio svoj uticaj da bi obezbedio da njegov sin, Hanter Bajden, ostvari korist u poslovnim odnosima sa partnerima iz Ukrajine, Kine, Rusije i drugih zemalja.

Agencija navodi da nije jasno da li će predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson zakazati glasanje za opoziv Bajdena do predsedničkih izbora 5. novembra.

Čak i kada bi Predstavnički dom, koji je pod kontrolom republikanaca, usvojio takvu odluku, malo je verovatno da će Bajden biti opozvan sa funkcije, s obzirom na to da će morati da bude opozvan i u Senatu Kongresa koji je pod kontrolom demokrata.

Bajden, koji se povukao iz kampanje za reizbor 21. jula, treba da napusti funkciju kada njegov naslednik položi zakletvu 20. januara.

Demokrate smatraju da pokušaj republikanaca da opozovu Bajdena predstavlja odmazdu zbog toga što su demokrate u Predstavničkom domu dva puta opozvale Trampa, dok je Senat odbijao da to učini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar