Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia/Logo

BBC je razotkrio rusku propagandnu kampanju koja uključuje hiljade lažnih korisničkih računa na TikToku koji šire dezinformacije o ratu u Ukrajini. Njihovi videosnimci redovno privlače milione pregleda i očigledno im je cilj da potkopaju podršku Zapada.

Lažni videi odigrali ulogu u smeni ukrajinskog ministra?

Korisnici u nekoliko evropskih zemalja bili su izloženi lažnim tvrdnjama da su visoki ukrajinski zvaničnici i njihovi rođaci kupili luksuzne automobile ili vile u inostranstvu nakon ruske invazije u februaru 2022. Lažni TikTok videosnimci igrali su ulogu u smeni ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova u septembru ove godine, prema njegovoj ćerki Anastasiji Štajnhauz, piše Index.hr.

Aleksij Raznikov i Vladimir Zelenski
Aleksij Raznikov i Vladimir Zelenski Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

TikTok je objavio da je uklonio više od 12.000 lažnih računa poreklom iz Rusije, uključujući gotovo 800 koje je nezavisno otkrio BBC. Štajnhauz je za BBC rekla da je saznala za rusku kampanju dezinformisanja kada je primila iznenađujući poziv svog supruga dok je bila na odmoru.

„Znači, sad imaš vilu u Madridu“

„OK, znači, sada imaš vilu u Madridu“ rekao joj je suprug pre nego što je poslao vezu na TikTok video u kojem glas generisan veštačkom inteligencijom tvrdi da je kupila kuću u glavnom gradu Španije.

Štajnhauz je prvenstveno odbacila video kao jednokratnu neugodnost, ali sledeće jutro joj je poslat sličan TikTok video, u kojem se navodi da je kupila vilu na Francuskoj rivijeri. Videosnimci su kružili među njenim prijateljima pre nego što su konačno stigli do njenog supruga.

Štajnhauz kaže da nema imovinu u Španiji ni Francuskoj ni „nigde van Ukrajine“.

Velika mreža lažnih ruskih TikTok profila

BBC je locirao fotografije kuća u Madridu i Kanu na dve lokalne veb stranice za nekretnine i obe su još bile na prodaju. Ostali videosnimci direktno su ciljali njenog oca.

Aleksej Reznikov
Aleksej Reznikov Foto:Tanjug/AP Photo/Mykola Tymchenko

Videosnimci poslati Štainhauz pripadaju velikoj ruskoj mreži lažnih TikTok profila koji se predstavljaju kao pravi korisnici iz Nemačke, Francuske, Poljske, Izraela i Ukrajine.

Koordinisani trud

Koristeći kombinaciju pretraživanja heštegova i TikTokovih preporuka, BBC je uspeo da uđe u trag stotinama sličnih videosnimaka, koji ciljaju na desetine ukrajinskih zvaničnika. Korisnički računi koji su ih objavili koristili su ukradene profilne slike, uključujući one slavnih osoba, poput Skarlet Johanson, Eme Votson i Kolina Farela.

Uz nekoliko izuzetaka, objavili su samo po jedan video – što je taktika za koju TikTok kaže da je nova i usmerena na izbegavanje otkrivanja i manipulisanje sistemom platforme za preporuku videa korisnicima.

Činilo se da je trud bio koordinisan: ponekad su videosnimke objavljivali različiti računi istog dana i sadržavali su identične ili vrlo slične scenarije. Tokom istrage je BBC pronašao dosledne i posredne dokaze koji ukazuju na moguće rusko poreklo ove mreže.

Kako su razotkriveni?

To uključuje jezičke greške tipične za govornike ruskog jezika, uključujući neke ruske fraze koje se ne koriste u drugim jezicima. Takođe, mnogi videosnimci sadržavali su linkove veb stranicu koju je Meta prethodno razotkrila kao deo mreže povezane s Rusijom koja se predstavlja kao legitimna zapadna veb stranica s vestima.

Mnogi od videosnimaka koje je analizirao BBC bili su usmereni na Reznikova, ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i druge ukrajinske zvaničnike, prikazujući ih kao opsednute novcem ili da ne mare za obične Ukrajince ili ratne napore.

Izbegavali su direktne optužbe za nedela, ali su implicirali da su političari kupili luksuznu imovinu ili robu tokom rata, što su tvrdnje koje su se dosad uvek pokazale lažnima. Štajnhauz veruje da je ova stalna aluzija imala ulogu u otpuštanju njenog oca: „To je uticalo na život moga oca i njegovu karijeru.“

„Kad ponovite laž pet puta…“

Prethodno hvaljen kao ključna osoba u lobističkim naporima Ukrajine u zapadnim zemljama za snabdevanje oružjem, Reznikov je u septembru otpušten s mesta ministra odbrane. Jedan video sam po sebi možda nije imao nikakvog učinka, rekla je Štajnhauz, ali kada se to ponovi pet puta iz različitih delova sveta i iz zemlje, počinje da deluje.

Foto: Nova

Reznikov je izgubio posao zbog antikorupcijske akcije i niza skandala u Ministarstvu odbrane, koji su uključivali nabavku robe i opreme za vojsku po prenaduvanim cenama. Ali lično nije optužen za korupciju.

Objavljujući odluku o smeni Reznikova, ukrajinski predsednik Zelenski je rekao da je „ministarstvu potreban novi pristup“. Iako u svojoj izjavi nije spomenuo korupciju, neki u Ukrajini pozdravili su ostavku koja je usledila nakon višestrukih optužbi za korupciju u koju su bili uključeni Reznikovljevi podređeni.

Kampanja usmerena na Ukrajince

Roman Osadčuk iz Laboratorija za digitalna forenzička istraživanja „Atlantic Councila“, koji je istraživao mrežu korisničkih računa u saradnji s BBC-jem, rekao je da su lažni računi usmereni na Ukrajince pokušavali da potkopaju njihovo poverenje u vođstvo zemlje.

Foto: Nova

„Pokušavaju Ukrajinu da učine manje otpornom i na neki način da uvere ukrajinsko društvo da prestane da se bori protiv Rusa“, rekao je Osadčuk.

Rene DiResta, direktorka tehničkog istraživanja u Stanford Internet Observatorijumu, kaže da je fokus videosnimka na korupciju u ukrajinskim ratnim naporima bio posebno usmeren na Zapad: „Sve te različite stvari koje navode o ukrajinskim zvaničnicima zapravo su potkopavanje kontinuirane podrške, posebno evropskih zemalja, ukrajinskim ratnim naporima“.

Pročitajte još...

TikTok: Još uvek istražujemo ko stoji iza mreže

Kad je BBC obavestio TikTok o svojim otkrićima, portparol platforme je rekao: „Stalno i nemilosrdno progonimo one koji žele da utiču na našu zajednicu zavaravajućim ponašanjem i uklonili smo tajnu operaciju uticaja koja potiče iz Rusije. Bio je to deo istrage koju je pokrenuo TikTok, čemu je doprineo i BBC“.

TikTok je rekao da još uvek istražuje ko stoji iza mreže i da je pronašao lažne videosnimke na dva druga jezika – italijanskom i engleskom.

Uprkos naporima TikToka da ugasi ovu mrežu, u nedeljama otkako je BBC prijavio račune, aplikacija je preporučila još desetine videosnimaka za koje se čini da su deo iste mreže. Neki od njih objavljeni su tek krajem novembra i pokrivali su nedavne događaje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar