Foto: Tanjug/Libyan government handout via AP

Olujni sistem koji je Libiji doneo ozbiljne poplave krenuo je pre više od nedelju dana kao oluja Danijel nad Grčkom. Donevši rekordne količine kiše u nekoliko dana i obilne poplave u delovima istočne Grčke, polako se pomerio prema jugu preko Sredozemlja.

S temperaturama mora u istočnom Sredozemlju iznad uobičajenih za to doba godine, olujni sitem je povratio snagu i dobio još vlage pre nego što se probio do libijske obale. Nakratko je postao ono što meteorolozi nazivaju „medicane“ odnosno „mediteranski uragan“.

Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

Donosi količinu kiše kakva obično padne u više godina

Njegovi učinci uključuju uzburkano more, udare vetra koji navodno prelaze 80 km/h i, u nekim slučajevima, količine kiše kakve obično padnu u više godina, prenosi Index.hr.

U 24 sata između 8 ujutro u nedelju i 8 ujutro u ponedeljak, Univerzitet Omar Al-Mukhtar u Bajdi zabeležilo je 414 mm kiše, a severoistočni grad Marava dobio je 240 mm. Porođenja radi, obližnji grad Bengazi, koji je teško pogođen poplavama, ima godišnji prosek od 270 mm.

Šta znamo o poplavama?

Delove istočne Libije pogodile su razorne poplave poslednjih dana nakon što je oluja Danijel pogodila obalu Sredozemnog mora. Od utorka popodne broj puta je iznosio 5.200 mrtvih i 10.000 povređenih ili nestalih, većina u lučkom gradu Derna, odakle su se pojavili apokaliptični snimci velike štete.

Grad sa 90.000 stanovnika deli Vadi Derna, sezonska reka koja teče od visoravni ka jugu, i obično je zaštićena od poplava branama.

U nedelju uveče su se srušile dve brane, oslobađajući besne vode koje su odnele stambene četvrti na obe obale reke, prenosi Gardijan.

Koja mesta su još pogođena?

Ostala teško pogođena područja uključuju grad Bajda, gde je prijavljeno oko 50 mrtvih, kao i gradove Šahat i Mardž, gde su slike od pre i posle poplava u potpunosti vidljive.

U Suzi, oko 75,6 km zapadno od Derne, snimci pokazuju automobile nagomilane jedan na drugom.

Da li je Libija opremljena da se izbori sa razaranjem?

Rušenje dve brane na Vadi Derni je naglasilo slabost libijske infrastrukture posle više od decenije haosa.

Zemlja bogata naftom i dalje je podeljena između dve rivalske administracije: jedne na istoku i jedne na zapadu, a svaku podržavaju različite milicije i strane vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Koje su druge zemlje pogođene olujom Danijel?

Oluja je ubila najmanje 27 ljudi kada je prošle nedelje pogodila delove Grčke, Bugarske i Turske pre nego što je krenula na jug.

Na snimcima iz Grčke vidi se kako automobili padaju u more i kako bujica odnosi delove puta.

Dani obilne kiše zapljusnuli su centralni deo Grčke, izazivajući klizišta i uzrokujući velika razaranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar