Foto: Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Gnev u Indiji raste zbog navoda da je korupcija odgovorna za urušavanje mosta u Morbiju u Gudžaratu u kojem je poginulo 135 ljudi, usled tvrdnji da je u toku zataškavanje kako bi se zaštitili odgovorni.

Most se prepolovio u nedelju uveče kada su porodice uživale u večernjem vazduhu iznad reke. Mnogi od onih koji su stajali na mostu kada se srušio uronili su u reku i udavili se, dok su drugi na oba kraja mosta, umrli od udarca padajući na kamenje i stene ispod.

Indijci su bili užasnuti kada su otkrili da je vlada Gudžarata kojom vlada partija Bharatia Janata, dala ugovor za popravku 100 godina starog mosta lokalnoj kompaniji Oreva, prenosi Gardijan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Oreva pravi satove i osvetljenja. Nema dokaza da ima istustva sa popravkom mostova ili infrastrukture. Niti se to spominje na njihovoj veb stranici.

Opozicioni političar Arvind Kejrival naveo je da je „masovna korupcija“ odgovorna za urušavanje mosta samo četiri dana nakon što je renovinara.

„Zašto je firmi za izradu satova koja nije imala iskustva u izgradnji mostova to dozvoljeno“, rekao je on.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Rafiq Maqbool

Kada je premijer Narendra Modi posetio lokaciju u utorak, gomila sa Orevinim imenom je bila pokrivena ceradom.

Političari su bili zajedljvi u vezi sa nesrećom, posebno pošto Modi veliča Gudžarat, svoju matičnu državu kao „model razvoja“ za ostatak Indije.

Lokalno stanovništvo je pomoglo u organizovanju kremacija i sahrajivanju mrtvih. U indijskoj tradiciji, završni obredi moraju se obaviti što je pre moguće nakon smrti osobe.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki, File

Veruje se da su neki od poginulih radnici migranti iz drugih država. Porodice stižu sa svih strana kako bi videli da li su njihovi najbliži među nastradalima.

Pored besa, raste i zabrinutost zbog mogućeg zataškivanja, što je podstaknuto skrivanjem indentiteta devet uhapšenih osoba.

PROČITAJTE JOŠ:

„Postavlja se pitanje ko je u opštinskoj vlasti odlučio da otvori most bez dozvole? Siroti protavac karata nije sam odlučio da proda karte, to je bio njegov šef. I ko je odlučio da pusti toliko ljudi na most neznajući njegovu nosivost“, rekao je lider Kongresa Pavan Kera.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Nakon što je posetio lokaciju gde se dogodila tragedija, Modi je posetio neke od 100 povređenih u lokalnoj bolnici.

Bolnica je doživela transformaciju zbog Modijeve posete. Zidovi su okrečeni preko noći, dotrajala posteljina je zamenjena novom, a popravljene su ispucale pločice.

Operacije potrage i spasavanja su nastavljene, ali se očekuje da će biti obustavljene jer spasioci ne očekuje da će pronaći još tela. Gudžarat je proglasio da će sreda biti dan žalosti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

BONUS VIDEO: Indija – potraga za preživelima posle rušenja visećeg mosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar