Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Poslednjih nedelja u Singapuru zabeležen je dramatičan skok broja infekcija korona virusom, pri čemu su hiljade novih slučajeva infekcije povezani sa objektima u kojima su smešteni strani radnici, prenosi CNN.

Da bi kontrolisala širenje virusa, vlada je pokušala da izoluje spavaonice, da testira radnike i da obolele smesti u karantin, ali su te mere ostavile stotine hiljada radnika zarobljene u svojim spavaonicama, u skučenim uslovima koji onemogućavaju socijalno distanciranje.

U Singapuru živi oko 1,4 miliona radnika migranata koji uglavnom dolaze iz južne i jugoistočne Azije. Rade kao domaćice, pomoćnici u domaćinstvu, građevinski radnici. Oni su vrlo važni za Singapur, ali rade neke od najslabije plaćenih poslva i najugroženiji su korona virusom.

Rubel je došao u Singapur iz Bangladeša pre šest godina da radi u građevinarstvu i zarađuje za porodicu. „Plašim se korona virusa, jer ako se razbolim, ne mogu da se brinem o svojoj porodici“, kaže on.

U prva tri meseca pandemije korona virusa, Singapur je hvaljen zbog svog odgovora i očigledne sposobnosti suzbijanja infekcije bez pribegavanja ekstremnim merama. Međutim, u aprilu je broj slučajeva zaraze „eksplodirao“.

Od 17. marta ukupan broj slučajeva u Singapuru porastao je sa 266 na 12.075, pokazuju podaci sa Univerziteta Dzon Hopkins. Iako je broj novih slučajeva porastao za više od 1.000 dnevno, samo desetak ili nešto dnevno bili su građani Singapura sa stalnim prebivalištem, ostali su svi radnici migranti.

Od 5,7 miliona stanovnika grada Singapur, skoro četvrtina su strani radnici, pokazuju podaci vlade. Jeftina strana radna snaga podstakla je rast, povećavši prosečni prihod Singapura na 56.786 dolara u 2019. godine i učinivši je jednim od najbogatijih mesta na svetu kada je reč o BDP-u po glavi stanovnika.

Međutim, kritičari kažu da strani radnici žive uglavnom u teškim uslovima i da su zato prvi na udaru korona virusa.

Vladini podaci pokazuju da oko 200.000 radnika živi u 43 velike spavaonice u Singapuru. Uslovi su obično skučeni, a otprilike 10 do 20 radnika deli svaku sobu.

Video snimci poslani CNN-u iz jedne spavaonice prikazuju radnike kako leže u redovima kreveta na spratovima, gde spavaju samo nekoliko metara jedan od drugog. Radnici, od kojih su većina muškarci iz manje ekonomski razvijenih zemalja, dele toalete, tuš kabine, prostorije za pranje veša, skladišne prostore i kreću se zajedno kako bi dobili hranu.

Jednostavno nema načina za samoizolaciju ili izbegavanje bliskog kontakta, zbog čega se korona virus tako brzo proširio. Činjenica je da su vlasti izgleda previdele ovaj rizik i nisu upozorile radnike migrante dok nije bilo prekasno, rekao je Aleks Au, potpredsednik singapurske neprofitne organizacije Transient Vorkers Count Too (TVC2).

Tomi Koh, singapurski advokat i bivši diplomata, bio je još oštriji u postu objavljenom na Fejsbuku početkom ovog meseca. „Spavaonice su bile kao bomba koja je čekala da eksplodira“, napisao je Koh.

Kriza s akorona virusom navela je aktiviste da pozovu na šire reforme kada je reč o uslovima za radnike migrante. Radnik migrant zarađuje prosečno oko 400 do 465 dolara mjesečno, a prosečna mesečna platom u Singapuru je oko 3.077 dolara, pokazuju podaci TVC2.

Neki poslodavci takođe ne pružaju medicinsku zaštitu niti plaćeno bolovanje radnicima migrantima, aposledice toga postale su vidljive tokom pandemije.

Singapurske vlasti saopštile su da će krivično goniti poslodavce koji odbijaju da plate radnike i preduzelo je mere protiv kompanija koje u objektima za smeštaj rdanika migranta ne poštuju propise.

Međutim, u svetlu epidemije korona virusa, neki vladini lideri priznaju da treba još mnogo raditi na poboljšanju prava i životnog standarda radnika migranata, naveo je CNN.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar