Vladimir Putin Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Neki Britanci su već prihvatili Putinovu ponudu da pobegnu od Zapada i presele se u Rusiju zbog njenih tradicionalnih vrednosti, izveštavaju mediji u zemlji.

Prema navodima iz Moskve, već je 17 osoba kontaktiralo ruske diplomate u Britaniji tražeći detalje o Putinovim prebivalištima sa ubrzanom procedurom. Ova informacija stiže nakon što je Putin promenio imigracione zakone kako bi privukao Zapadnjake da prihvate njegovu politiku.

Cilj je da ih spasi od „destruktivnih neoliberalnih ideoloških stavova“ na Zapadu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Humanitarna pomoć“

Putin veruje da nudi „humanitarnu pomoć“ ljudima „koji dele tradicionalne ruske duhovne i moralne vrednosti“. Svih 17 prijava stiglo je u deset dana nakon Putinove najave preko ruskog konzulata u Edinburgu, navodi Kremljom kontrolisani medij Mash.

Za sada nema odvojenog broja za rusku ambasadu u Londonu.

„Na Zapadu je delovalo kao da su samo čekali Putinov dokument – samo u prvih 10 dana, 17 građana želelo je da se preseli kod nas,“ izvestio je Kremlju odan Tsargrad TV.

„Zasićeni liberalnom agendom – tako je svako ko je kontaktirao rusku diplomatsku misiju objasnio svoju odluku.“

Putin je ukinuo kvote za imigraciju i potrebu za ispitanjima jezika za one koji traže azil. Međutim, nije jasno da li bi muškarci prihvaćeni od Rusije mogli kasnije da budu prisiljeni da učestvuju u invaziji na Ukrajinu. Rusija je otvorila put za novi plan dopuštajući ulazak jednoj američkoj prodici. 

„Lično želim da zahvalim vašem predsedniku Putinu što je omogućio da Rusija postane dobro mesto za porodice u ovom svetskom klime,“ rekao je Amerikanac Leo Linel, pa dodao:

„Namerno koristimo ovu priliku da unapredimo svoju porodicu. Osećam se kao da sam stavljen u luk sigurnosti. I to je veoma važno. Hvala vam mnogo. Jednostavno želim da kažem da se osećam vrlo počastvovano.”

„Čini se kao da sam se upravo venčala za Rusiju, i radujem se što ću ovde graditi budućnost sa svojom porodicom”, rekla je njegova suprugga Čantel Felis. 

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Još jedan par, Kanađanin Arend Feinstra sa suprugom, napustio je kanadsku provinciju Ontario i preselio se u Rusiju sa njihovih osmoro dece. 

„Našoj deci se tamo nije činilo bezbedno za budućnost. Ima mnogo levičarskih ideologija, LGBTQ, trans, samo mnogo stvari sa kojima se ne slažemo i koje sada tamo uče. Želeli smo da pobegnemo od toga zbog naše dece, ali takođe, iz ekonomskih razloga, poljoprivreda nudi bolje prilike. Smatrali smo da je Rusija najbolja.“

Foto:@countrysideacres / WillWest News / Profimedia

Poslanica Maria Butina je rekla Rusima da na Zapadu postoji „liberalna diktatura.“

„Važno je naglasiti da narodi tih zemalja nisu naši neprijatelji, već njihovi vladari, koji su poludeli, ludi su i nameću takve politike,“ rekla je ona, prenosi Daily Mail. 

„Dolazi do tačke – na primer, u Nemačkoj, da ako vaše dete dođe u školu i kaže da ne podržava sve te istopolne brakove, onda ga odvedu i pošalju na prekvalifikaciju.“

Rekla je da mnogi Zapadnjaci „žele da povežu svoju budućnost sa Rusijom upravo zbog toga što imamo priliku za slobodu i tradicionalan način života.“

„I to nisu nužno farmeri, mnogi od njih su predstavnici akademskih krugova, nastavnici, lekari, učitelji. To su kvalifikovani kadrovi koji odlučuju da prodaju sve, dođu u Rusiju upravo zato što imaju dovoljno intelektualnog razvoja, obrazovanja i duhovnog razvoja da razumeju da ako ostanu u svojim zemljama, mogu izgubiti svoju decu, izgubiti svoju porodicu”, rekla je ona. 

Butina je ranije bila zatvorena u SAD-u zbog optužbi za špijunažu. 

Sada poslanica pro-putinove stranke Jedinstvena Rusija, uhapšena je u Sjedinjenim Američkim Državama u julu 2018. godine i osuđena na 18 meseci zatvora. Butina je osuđena zbog pokušaja infiltracije u konzervativne grupe u SAD-u uključujući Nacionalnu asocijaciju za oružje.

Deportovana je u Rusiju u oktobru 2019. godine nakon što je njena kazna malo smanjena zbog dobrog ponašanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare