Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kremljollogija, deo političke i obaveštajne nauke koji je dostigao vrhunac u vreme Hladnog rata (veliki stručnjak u ovoj oblasti je Kondoliza Rajs, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džordža Buša, sina, kasnije državna sekretarka), uvek je poklanjala veliku pažnju rasporedu partijskih rukovodilaca na javnim skupovima. Gde bi bio Malenkov, a gde Gromiko, u prvom ili drugom redu, koliko daleko od glavnog partijskog sekretara pokazivalo je ko je naveden u rasporedu snaga u Kremlju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u tom periodu formatiran, a kada želi da pošalje poruku javnosti, ali i svojim kolegama, organizuje uživo snimanje važnih sastanaka, piše Jutarnji.hr.

Primer  je postrojavanje državnog vrha dva dana pre napada na Ukrajinu, kada su svi pred kamerama morali da kažu da li su saglasni. Putin je u ponedeljak, ne u službenim prostorijama, već u svojoj vikendici u predgrađu Moskve, okupio političke, bezbednosne i vojne lidere: još jedan model ponašanja autokrata, morali su da mu dođu „na noge“.

Pažnju je privukao Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, koji se uključio putev video konferencije. Bilo je jasno da nije srećan, a pažnju privlači snimak na kom ga Putin mrko gleda dok general skreće pogled, svestan da njegov pogled zrači besom najmoćnijeg Rusa na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Niko zato nije bio iznenađen vestima da je ruski predsednik u utorak imenovao Alekseja Djumina, svog bivšeg telohranitelja, za nadzornika operacije oslobađanja Kurske oblasti. Djumin postepeno napreduje unutar sistema, sada je na čelu Državnog saveta (Gosudarstvennij sovet) i igrao je važnu ulogu u pregovorima koji su okončali pobunu tadašnje plaćeničke grupe Vagner u junu 2023, koju je predvodio Jevgenij Prigožin, Bivši Putinov kuvar koji bi ubrzo poginuo u avionskoj nesreći.

Putin, kao i većina diktatora, ima razumevanja za nesposobne, ali lojalne, sa petog sprata iznenada padaju oni koji ne pokazuju dovoljan nivo lojalnosti ili, ne daj Bože, dovode u pitanje odluke imperatora Kremlja.

Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev/Pool Photo via AP

Ovo je još jedan dokaz da Putin veruje sve manjem broju ljudi, a sve manje ih je u vojnim i bezbednosnim strukturama. Imenovanjem poverenika, Putin želi da postigne i zadrži punu kontrolu nad svim oblicima odgovora na ukrajinski napad.

Ovo je težak udarac za Gerasimova, koji je i dalje komandant svih snaga u Ukrajini.

Ne treba očekivati da će Putin sada, u trenutku krize, izazvati dodatne tenzije otpuštanjem oficira koji je preživeo sve neuspehe i nepobitne dokaze da je ruska vojska nespremno upala u Ukrajinu, gde je uspela da osvoji samo južne delove duž reke. Azovsko more, najviše zahvaljujući izdaji lokalnih zvaničnika.

Ako Gerasimov ostane na sadašnjoj funkciji mesec-dva, kada/ako se kriza u Kurskoj oblasti reši, to će biti signal da ga Putin ne smatra uspešnim, ali da ne veruje nikome drugom.

Međutim, nije samo Gerasimov u pitanju, Institut za proučavanje rata (ISV) navodi da je Putin dobijao pogrešne informacije u slučaju ukrajinske ofanzive, kao što je to bio slučaj i pre napada na Ukrajinu.

Ukrajinska operacija u Kursku bi tako mogla da postane akcelerator promena u bezbednosnom vrhu. Sem, ako se ne desi obrnuto, odnosno ako se vojni vrh okrene protiv Putina, ali izgledi za takav scenario su za sada minimalni.

Gerasimov i njegovi nestanci iz javnosti

Gerasimov je, inače, više puta „nestajao iz javnosti“ pa su se postavljala pitanja o tome da li je on i dalje na svojoj funkciji. Kolale su priče o njegovoj mogućoj smeni i nakon pobune plaćenika Vagnera prošle godine, a govorilo se i da je lošeg zdravlja pa i da je ubijen na Krimu.

Neproverene glasine o tome da je Gerasimov ubijen na Krimu počele su da kruže nakon što su korisnici platforme X i Telegrama podelili fotografiju koja navodno prikazuje poruku koju je objavio ruski Telegram kanal „Obični carizam“, koji ima više od 34.000 pretplatnika. „Prema preliminarnim podacima, (Valerij) Gerasimov, koji je bio na komandnom mestu u blizini Sevastopolja u vreme napada, ubijen je u napadu na Krim“, glasila je poruka koju je preneo portal.

Prošle godine, kada Gerasimov nije viđen nedeljama nakon neuspele pobune koju je 24. juna spoveo šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin, na sličan su način kružile glasine o tome gde je vrhovni general, a neki su nagađali i da je smenjen, s obzirom na to da je Prigožin spoveo „marš pravde“, pozivajući na ostavke Gerasimova i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua zbog načina na koji su vodili rat u Ukrajini nakon meseci otvorenog sukoba.

BONUS VIDEO: „Uteruje se strah, ide se u sve veći putinizam“: Gabor Bodiš o Orbanovom tretmanu medija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare